Wet bloedvoorziening aangenomen met 37 stemmen
19 Jun 2012, 22:30
foto


De wet bloedvoorziening is vandaag met algemene 37 stemmen aangenomen in De Nationale Assemblee. De regering is meegegaan met alle voorstellen die door de commissie van rapporteurs en andere leden zijn gedaan. Minister Michel Blokland van Volksgezondheid zegt dat er nu eindelijk regelgeving is over het aftappen van bloed van burgers, die dat vrijwillig toestaan voor de verwerking en distributie van bloed en bloedproducten.

Commissievoorzitter Theo Vishnudatt zegt dat de interactie tussen het college en de regering bij de behandeling van deze wet, volle garantie geeft aan de gemeenschap voor veilig bloed en bloedtransfusie. Er komt een raad voor de bloedvoorziening waarin ook een vertegenwoordiger van de bloeddonoren wordt opgenomen. Volgens Vishnudatt is het belangrijk dat in de wet is opgenomen dat naast de Nationale Bloedbank die opereert onder het Surinaams Rode Kruis de noodzaak voor een tweede bloedvoorzieningsinstanties goed moet worden aangetoond.

Garanties veiligheid
Volgens de commissievoorzitter is in de wet meer dan voldoende aandacht besteed aan de veiligheid van de donoren en de ontvangers van het bloed. Ook de werving van donoren is in de wet opgenomen. Personen die lichamelijke schade ondervinden bij het afstaan of het krijgen van bloed, kunnen hiertegen in beroep gaan en schadeloos worden gesteld. Bij staatsbesluit kunnen de instanties of personen verantwoordelijk worden gesteld voor de lichamelijke schade. Ook de geheimhouding van gegevens bij bloedonderzoek is vastgelegd in de wet.

Personen die bloed afnemen kunnen rekenen op een vast bedrag. Dit is gesteld op een minimum van SRD 237 en een maximum van SRD 304. Deze tarieven worden vastgesteld door de raad voor de bloedvoorziening. Het ministerie zal ervoor zorgen dat de tarieven verder gaan en ook de personeelskosten van de Bloedbank op zich te nemen. Het gaat om ruim SRD 500.000 op jaarbasis.
Na de aanname van de wet zei fractievoorzitter Ricardo Panka van de Mega Combinatie blij te zijn met de waardering die gegeven wordt vanuit de overheid. Hij riep zijn collega’s, de gemeenschap en vooral jongeren op zich op te geven als bloeddonor. Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken sprak namens de regering zijn dank uit dat deze wet zo voortvarend is behandeld en aangenomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May