Concurrentiepositie groenteproducenten onder druk
20 Jun 2012, 09:00
foto


De concurrentiepositie van de Surinaamse producenten in de regio staat onder druk. Dit staat in het rapport ‘Marktstudie Surinaamse/tropische groente en fruit op de Nederlandse markt’. Een van de belangrijkste knelpunten voor de landbouwers is kleinschaligheid.

De groenteproducenten zijn relatief klein van omvang. Eigenaren investeren nauwelijks in mechanisatie waardoor de opbrengst per hectare laag is. Bedrijven hebben zich niet gespecialiseerd in bepaalde producten. Het resultaat is een relatief inefficiënte bedrijfsvoering met een lage opbrengst per hectare.

Hoge eisen
De Europese supermarktketens stellen hoge eisen aan kwantiteit en aanbodzekerheid. De exporteurs hebben ook geen beschikking over aanbodinformatie. Het is niet duidelijk welke producten, in welke kwantiteit en kwaliteit er de komende periode kunnen worden verwacht. Structurele afspraken met supermarkten, hotel- en restaurant ketens zijn hierdoor lastig te maken.

Een ander punt is de productkwaliteit post-harvest behandelingen, waaronder koelen, vindt nauwelijks plaats bij de landbouwer. De producten staan bloot aan hoge temperaturen, waardoor de houdbaarheid van vooral bladgroente wordt beperkt. De producten worden onvoldoende gesorteerd. Afnemers in Europa en in Caricom stellen hoge eisen aan de productkwaliteit.

Kennis en technologie
Het landbouwkundige onderzoek in Suriname staat op een laag pitje. Telers hanteren verouderde productiemethoden en productiemiddelen, waardoor de productiviteit per hectare laag is. Doordat er weinig registratie plaatsvindt van het verbruik van bedrijfsmiddelen, hebben de landbouwers geen goed inzicht in hun kostprijs.
De landbouwer werkt ook nauwelijks samen. Ondanks de kleinschaligheid van de bedrijven vindt er geen bundeling van activiteiten plaats waardoor de landbouwers geen sterke positie kunnen innemen in de internationale keten van groente en fruit.

Uitwisseling van teeltervaringen en teelt informatie, zou kunnen leiden tot professionalisering van de bedrijfsvoering, maar vindt helaas niet plaats. De investeringen door landbouwers in bijvoorbeeld mechanisatie, koelfaciliteiten, geconditioneerd transport wordt in beperkte mate gedaan. De kwaliteit van de geoogste producten staat hierdoor sterk onder druk. Om succesvol te exporteren zullen de Surinaamse landbouwers moeten inspelen op de hoge eisen vanuit de Nederlandse Europese markt ten aanzien van kwaliteit, voedselveiligheid, volume, aanbodzekerheid en leverbetrouwbaarheid, meldt het rapport.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May