Behandeling zedenzaken minderjarigen mensonterend
20 Jun 2012, 04:00
foto


De behandeling van zedenzaken van minderjarige kinderen is mensonterend en kind onvriendelijk. Dat vindt de jurist Samantha Gadjradj. Zij heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar de jeugd en seksueel misbruik.

“Hoewel het verhoor van de minderjarige getuigen makkelijk en vrijelijk kan plaatsvinden in de verhoorstudio in ‘Opa Doelie’, kiest de rechter ervoor om hen te horen in de oude rechtszaal aan de Fred Derbystraat, te midden van minstens vijftien advocaten, klerken, stagiaires en journalisten. Het kind kan hierdoor nooit een goede verklaring afleggen en de advocaten kunnen zich erop verheugen dat wanneer het medische rapport ontbreekt, zij de verdachte in vrijheid kunnen krijgen. Naar mijn mening moet de zittingsrechter de getuige in de verhoorstudio horen”, zegt Gadjradj.

Intimidatie
Zij vindt het ook incorrect dat op de dag van de terechtzitting, de getuige zich moet aanmelden bij de deurwaarder op het kantongerecht en evenals het normale publiek moet wachten voor de ingang van het gerechtsgebouw. “De minderjarige getuige moet op het trottoir met zijn wettelijke vertegenwoordiger wachten tussen allerlei vreemde mensen, maar ook tussen familieleden van de verdachte. Er worden allerlei rare en snijdende opmerkingen gemaakt naar de minderjarige getuigen. Enkele voorbeelden zijn: 'Het is goed voor je, hij had je helemaal moeten verkrachten want je bent een ogri meid', 'wacht tot ik je te pakken krijg', 'mo kier yu if mi brada o tapu na strafu' en 'ga zo maar door'.

Gadjradj zegt dat de getuigen dan uiteindelijk angstig de zittingszaal binnenkomen en dus niet de verklaring afleggen die zij zouden willen geven. De jurist ziet ook graag dat de behandeling van zedendelicten met minderjarige slachtoffers door een kinderrechter gebeurt. “Wij kennen in Suriname geen kinderrechter, de zittingsrechter is geen kinderrechter”. Ze geeft aan dat de rechters die belast zijn met de behandeling van minderjarige delinquenten wel cursussen volgen voor wat betreft kinderrechtspraak.”Maar dit heeft slechts te maken met de behandeling van minderjarige daders." De kinderrechter komt beter tot uiting als zittingsrechter bij de behandeling van minderjarige zedendelicten, omdat de persoon kundig wordt geacht in de psyche van het kind", stelt de jurist.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May