Kandidaten West-Suriname komen met leden en basja’s
20 Jun 2012, 13:00
foto
Voorlichtingsbijeenkomst te Apoera.


De dorpshoofdenverkiezingen van West-Suriname, die op 8 juli gehouden zal worden, wordt erg spannend. De kandidaatstelling vindt zondag plaats. De kandidaten moeten een lijst met een aantal vastgestelde leden, die ze ondersteunen, indienen. Ook moeten ze aangeven wie de basja’s zullen zijn met wie ze gaan samenwerken. Dit alles zal vastgelegd worden.

Voorzitter van de verkiezingscommissie, Roline Samsoedien, zegt aan Starnieuws dat de kandidaten van de dorpen Apoera en Washabo elk 50 stemgerechtigden moeten hebben die hen ondersteunen. De lijsten van Section moeten elk twintig hebben. Washabo heeft 327 stemgerechtigden, Section 42 en Apoera telt 608. In totaal zijn er 981 stemgerechtigden in West-Suriname. De lijsten met ondersteuners die door de kandidaten ingediend zullen worden, zullen goed gescreend worden. De ondersteuners mogen niet op verschillende lijsten voorkomen. In dit stadium kan Samsoedien nog niet aangeven om hoeveel kandidaten het gaat, omdat er nu nieuwe inzichten zijn.

Veel belangstelling
Samsoedien merkt op dat de bijeenkomsten erg druk bezocht worden. Ze rekent daarom op een goede opkomst tijdens de verkiezingen. De eisen waaraan een kandidaat moet voldoen, zijn uitvoerig besproken. Ook de suggesties van de dorpelingen zijn meegenomen. Zo hebben de dorpsbewoners zelf aangegeven dat de kandidaten 30 jaar of ouder moeten zijn, zodat ze meer verantwoordelijkheid kunnen dragen. Aanvankelijk was de leeftijd op minimaal 25 jaar gesteld.

Daarnaast moet de kandidaat ingeschreven en woonachtig zijn in het dorp, een scholingsniveau van tenminste mulo of daaraan gelijkgesteld hebben, integer zijn, geen strafblad hebben en goede communicatieve eigenschappen bezitten.
Vanaf 25 juni tot en met 29 juni zullen de kiezerslijsten ter inzage gelegd worden. Alle voorbereidingen zijn al getroffen en de uitslag zal op dezelfde dag bekend zijn. Samsoedien rekent op een vlot en vredig verloop van de verkiezingen.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May