Caricom wil statistiekwetgeving standaardiseren
18 Jun 2012, 20:00
foto
ABS-directeur Iwan Sno spreekt de conferentie toe in Wyndham hotel. (Foto: Raoul Lith)


Het is belangrijk dat lidlanden van de Caricom dezelfde methoden toepassen om onderzoek te doen naar data. Hierdoor kunnen betere resultaten worden bereikt. Het is nodig om te komen tot harmonisatie van de wetgeving.

De Caricom adviescommissie voor de statistiek buigt zich deze week over de harmonisatie van de wetgeving. Iwan Sno, directeur van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) zegt dat er 21 agendapunten zijn samengesteld. De statistiekwetgeving is een van de belangrijkste agendapunten is. Sno zegt dat de wetgeving zeer uiteenlopend is. In de meeste Engels sprekende lidlanden wordt het Brits rechtssysteem toegepast, terwijl Haïti en Suriname een ander rechtssysteem kennen.

Cijfers over alfabetisme
Sno merkt op dat vooral bij het meten van alfabetisme blijkt dat de cijfers in diverse landen niet kloppen. Mensen geven niet de juiste informatie door aan enquêteurs, waardoor blijkt dat het onderzoek uitkomt op 90%. Dit is duidelijk te hoog. Er zijn nieuwe methoden ontwikkeld die al toegepast zijn in St. Lucia en Bermuda. Deze kwestie wordt eveneens besproken, want alle landen moeten dezelfde methode gebruiken om vergelijkingen te kunnen maken en de betrouwbaarheid op te voeren.

De High Frequence Indicator is een ander punt dat behandeld zal worden door de adviesgroep. Deze unit zal de relevante statistiekcijfers van kwartaalbasis terugbrengen naar maandbasis. Dit is volgens Sno nodig om sneller in te kunnen spelen op crisissituaties en die te corrigeren. Bij de vorige conferenties hebben andere maatschappelijke problemen zoals milieu en gender meer prioriteit gekregen. Sno vertelt dat door een modelwetgeving van statistiek, maatschappelijke problemen in de regio gemakkelijker opgelost kunnen worden.

Iris Sandel, waarnemend directeur Planning en Ontwikkelingsfinanciering, hield namens minister Adelien Wijnerman een inleiding. Zij benadrukte het belang van betrouwbare statistieken voor een goede planning, evaluatie en onderzoek. De landen moeten voldoen aan nationale, regionale en internationale rapportageverplichtingen. De conferentie duurt tot 23 juni.

Gretl Wolfram
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May