Deel ‘Hoe duur was de suiker’ wordt in Suriname gefilmd
17 Jun 2012, 18:30
foto


De historische roman ‘Hoe duur was de suiker’ wordt definitief verfilmd. De opnames voor dit historisch drama zijn in april en mei 2013. De draailocatie wordt Zuid-Afrika of Brazilië. Suriname niet, omdat er geen suikerplantages meer zijn. “Suikerplantages en ‘Hoe duur was de suiker’ horen nu eenmaal bij elkaar”, zegt regisseur Jean van de Velde aan Starnieuws.

“Zuid-Afrika en Brazilië hebben naast suikerplantages ook een goede infrastructuur om films te maken. Alleen de historische binnenstad van Suriname blijkt geschikt voor de film”, meent de regisseur. Die opnamen zullen hier gemaakt worden.

Veel materiaal
Het Nederlands Filmfonds stelt hiervoor € 650.000 beschikbaar. Tot vreugde van de regisseur. Vorig jaar nog wees het fonds zijn scenario af, omdat het niet ‘voldragen’ was.

Van de Velde ging na de afwijzing door het Filmfonds opnieuw aan de slag. “Hoe duur was de suiker’ heeft zoveel materiaal. Je kan er wel tien films uit halen”. Maandenlang werkte de regisseur aan het herschrijven van het scenario, in samenspraak met schrijfster Cynthia McLeod. Het verhaal moest meer in balans komen, licht Van de Velde toe.

Bioscoopfilm en televisieserie
Welke acteurs in Hoe duur was de suiker gaan spelen, is hoogstwaarschijnlijk in september bekend. In die periode is de casting. In oktober 2013 wordt de film uitgebracht in de bioscoop. Daarna zal ‘Hoe duur was de suiker’ als vierdelige serie op de Nederlandse televisie worden uitgezonden. Het uitbrengen van de film in 2013 valt samen met de herdenking dat het 150 jaar geleden was dat de slavernij in de Nederlandse overzeese gebiedsdelen werd afgeschaft.

De verfilming van ‘Hoe duur was de suiker’ volgt op de populariteit van het boek, waarvan meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht. Het verhaal gaat over twee halfzussen in het koloniale Suriname rond 1770. De ene zus is halfbloed en lijfslavin, de andere blank en haar meesteres. Zij verlangen beide naar liefde en vrijheid, wat uiteraard gevolgen heeft.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May