Ali Rodriguez Araque nieuwe secretaris generaal Unasur
14 Jun 2012, 16:30
foto
Ali Rodriguez Araque de nieuwe secretaris generaal van Unasur bedankt Maria Emma Mejia Velez voor het werk dat ze heeft gedaan als waarnemer.


Ali Rodriguez Araque van Venezuela is de nieuwe secretaris generaal van Unasur. In een buitengewone vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van Unasur vond de overdracht van de functie plaats door Maria Emma Mejia Velez van Colombia, die een jaar secretaris generaal was. Mejia nam deze functie waar na het plotselinge overlijden van de eerste secretaris generaal Nestor Kirchner in 2010. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken woonde de overdracht op 11 juni bij.

Oud-minister en ex-secretaris generaal van de Olieproducerende landen (Opec) Rodriguez van Venezuela zal deze functie bekleden tot medio volgend jaar. Tijdens de vergadering in Bogota hebben de ministers zich gebogen over het rapport dat gepresenteerd werd door Mejia. De bewindslieden hebben hun erkentelijkheid getoond over de wijze waarop deze job is verricht.

Stappen verder
Volgens Lackin vond onder professionele leiding van Mejia de verdere institutionalisering plaats van de Zuid-Amerikaanse landen. Er is grote vooruitgang geboekt met hechte samenwerking op het gebied van defensie, infrastructuur, energie, burgerveiligheid en grensoverschrijdende criminaliteit, onderwijs, cultuur en volksgezondheid. Unasur is verder gepositioneerd binnen het wereldgebeuren, zegt Buza in een persbericht.

Op de vergadering zijn enkele belangrijke besluiten genomen, zoals de goedkeuring van de algemene regels van de organisatie. De Electorale Raad in de institutionele structuur van Unasur is ingesteld. Ook de begroting en de bijdrage van de lidlanden voor 2012-2013 is goedgekeurd.
De nieuwe secretaris generaal presenteerde zijn visie en plan van aanpak voor de te volgen richting van Unasur. Volgens Rodriguez zal het beleid van de regio gericht zijn op de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting. Hierna werd de eed afgenomen door president Fernando Lugu van Paraguay. Dit gebeurde in aanwezigheid van president Juan Manuel Santos Calderon van Colombia. De ministers van de twaalf lidlanden van Unasur hebben hun medewerking toegezegd aan de secretaris generaal.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May