Paramaribo plaatst vraagtekens bij niveau Natin Nickerie
15 Jun 2012, 06:00
foto
Natin Nickerie


De directie en leraren van het Natuur Technisch Instituut (Natin) in Paramaribo plaatsen vraagtekens achter de structuur en het schoolprogramma van Natin Nickerie, dat drie jaar terug is opgericht. Dezelfde vraagtekens gelden ook voor Natin Lelydorp.

Directeur Cynthia Grunberg van het Natin zegt aan Starnieuws het raar te vinden dat Nickerie geen samenwerking heeft met Paramaribo, en dat er geen uniforme leerstof is. Op de vraag of de school in Nickerie wel een wettelijke basis heeft, verwijst zij naar het Bureau Nijverheid Onderwijs (BNO) van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. “Daar moet u met de vraag naar toe. Wij hebben zelf ook een brief aan het BNO geschreven hierover en wachten nog op het antwoord”, zegt Grunberg.

Decentralisatie
BNO-hoofd Claudia Palas, gaat niet direct in op de vraag. Zij legt uit dat het beleid van de regering is te werken aan decentralisatie van het onderwijs. “De scholen hebben een gelijkwaardige basis”, stelt zij. Voor wat Natin Nickerie betreft bevestigt Palas dat de school meer gericht is op het bedrijfsleven maar kwalitatief wel voldoet.

De school telt in tegenstelling tot Paramaribo drie in plaats van vier klassen. Het volgende schooljaar hoopt het Minov een begin te maken met het examenjaar. Dat het vierde leerjaar er nog niet is, komt door een achterstand in het bouwprogramma. Volgens Palas is dat geen probleem omdat de derde klassers die nu stage lopen het volgende schooljaar normaal kunnen aansluiten in de vierde of examenklas.

Voldoen niet
Een leraar van het Natin in Paramaribo stoort zich eraan dat in de media Natin Nickerie en Lelydorp samen worden genoemd met Natin Paramaribo. “Bij wet bestaan die scholen er niet”, zegt hij. Volgens hem is vanuit Paramaribo zelfs geopperd dat er een betere samenwerking is. “We willen ze wel helpen maar de verantwoordelijken nemen geen actie daartoe. Volgens deze leraar zou het het beste zijn óf de scholen te sluiten óf ze onder een andere naam of structuur onder te brengen. De Natin leraar weet wel dat er een QuickScan is gemaakt bij het opzetten van de beide scholen maar dat ze lang nog niet voldoen als beroeps instellingen op het niveau van het Natin.

Grunberg weet niet of uiteindelijk het diploma van Nickerie gelijkwaardig zou zijn aan dat van Paramaribo. “Pas als de leerstof is vergeleken kan daar een uitspraak over worden gedaan”, zegt zij. Palas stelt dit vraagstuk niet in de media te willen bespreken. “Zeker niet met directeuren die onder het BNO vallen. We zullen het intern wel oplossen”, zegt zij. Het BNO-hoofd merkt dat het om de scholieren gaat en dat deze kwestie dan ook met de nodige voorzichtigheid moet worden aangepakt”.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May