SCB schenkt samenleving de ‘Geheimen van het Leven’
12 Jun 2012, 14:00
foto


Geboorte, huwelijk en dood zijn onherroepelijk verbonden aan een ieders leven. Velen geloven dat het leven vanaf de geboorte tot de dood een ervarings-en leertraject is. Surichange Bank NV (SCB) hanteert als motto: wat we krijgen, geven we terug. In een drieluik: ‘Geheimen van het Leven’ geeft SCB de samenleving een diepere en spirituele kijk in de menselijke kringloop.

Vorig jaar gaf de SCB de samenleving een uitbreiding van haar dienstverlening met een nieuwe vleugel met als ingang de Hofstraat. De bank heeft ook een unieke manier om de klanten volledig tot hun rust te laten komen: Gallery Banking. Het heel gebouw is opgetooid met schilderijen die de klant bij binnenkomst de broodnodige rust geven.

“Dit jaar hebben we gemeend aan kennisverrijking te doen”, zegt Chan Misier, president-commissaris van de SCB. “In drie documentaires krijgt de samenleving inzicht in de zestien samskaras oftewel sacramenten. Elf van de zestien samskaras hebben met de geboorte te maken. Zie daar het belang om daar meer over te weten.” Misier beschikt over een grote dosis spirituele kennis, die hij heeft opgedaan door jarenlange studie. Hij heeft zijn kennis vastgelegd in boeken, die op populair wetenschappelijke manier zijn geschreven.

Levensoctaaf
“Ofschoon veel van de samskaras in Suriname verloren zijn gegaan, is het goed om de kennis hierover tot zich te nemen”, zegt Misier. “Sacrale kennis is de roep van vreugde.” In de drieluik krijgt de samenleving inzicht over de levensoctaaf SA-RE-GA-MA-PA-DHA-NI. “Terwijl we hier op aarde zeven tonen, do-re-mi-fa-sol-la-di, een toonladder hebben, vinden we in ons lichaam zeven chakra’s en kent het universum zeven planeten,” licht Misier een sluier van de geheimen. Stap voor stap ziet de kijker het leven vanaf de bevruchting, groei, adolescent en uiteindelijk de afsluiting van de kringloop aan zich voorbijgaan.

Samskaras kun je vergelijken met gaskleppen die spirituele energie geven als zij open zijn. “Daarom is een samskara ceremonie belangrijk”, benadrukt Misier. “Samskara activeert, heiligt en bereid je voor op de rol die je te wachten staat. Jongens en meisjes hebben verschillende rollen in het leven. Heilige boeken (Veda’s=weten) verklappen mystieke geheimen. Samskaras wijden de actie in de geest in. Iemand die samskaras heeft is ingewijd in de kunst van schoonheid, slimheid, rijkdom en liefde.

Vijf in Suriname
”Van de zestien samskaras worden er nog maar vijf in Suriname uitgevoerd. “Dat is jammer”, stelt Misier. “Hoewel de inwijdingen niet meer van deze tijd zijn, houden zij toch elementen in zich die een grotere betrokkenheid bij het culturele leven waarborgen. Het zou aan te bevelen zijn deze elementen op te sporen en aan te passen aan de eisen van de tijd. Ze geven ons de goede inborst om mee te helpen aan de verbetering van het eigen leven en de kwaliteit van de samenleving. Het milieu is behoorlijk vervuild, voorkom dus vervuiling van uw innerlijk milieu. ”

De drieluik: ‘Geheimen van het Leven’ wordt op zondag 17 juni uitgezonden op Sangeet Mala TV kanaal 26 tussen 20:00 en 20:30 uur.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May