Geen commercialisering en liberalisatie bloedvoorziening
12 Jun 2012, 01:00
foto
Minister Michel Blokland in De Nationale Assemblee. Achter hem Elviera Sandie, directeur van de Nationale Bloedbank/het Surinaamse Rode Kruis.


De Nationale Assemblee heeft maandag voor alle duidelijkheid samengevat dat het college op geen enkele manier de bloedvoorziening wil commercialiseren. Dit komt nadat vanuit bloeddonoren is geklaagd als zou het college kritiek hebben op tarieven die worden gehanteerd door de Nationale Bloedbank voor het verstrekken van bloed.

Het parlement is voor het merendeel, na twee ronden debatteren, ook tot de conclusie gekomen dat de sector niet moet worden geliberaliseerd. Dit is een nieuw aspect in de debatten waar de volgende week verder over zal worden gesproken.

Overzicht tarieven
Minister Michel Blokland van Volksgezondheid zal in zijn beantwoording in tweede ronde moeten aangeven wat zijn inzichten hierop zijn. Hem is ook gevraagd de gemeenschap, naar aanleiding van de kritieken, een goed overzicht te geven van hoe de tarieven worden opgebouwd, wanneer de Bloedbank uiteindelijk de bloedproducten verder verkoopt aan de ziekenhuizen.
De bewindsman heeft in de eerste ronde kort een technische opsomming gegeven van hoe de nieuwe wet zou moeten werken. Rode draad was de structuurvorming van een raad die de minister adviseert en erover waakt dat de 'bloedwet' op de juiste manier wordt uitgevoerd.

Tijdens de vergadering bracht het oppositielid Winston Jessurun (Nieuw Front/DA91) een ommekeer in de discussie. De wet voorziet erin dat er meerdere bloedvoorzieningsorganisaties belast kunnen worden met het vergaren van bloed bij donoren, het maken van bloedproducten en de verstrekking daarvan aan ziekenhuizen. In de wet die door Blokland wordt verdedigt, is aangegeven dat het om privaatrechtelijke organisaties gaat die zonder winstbejag kunnen worden aangewezen als bloedvoorzieningsorganisatie. Deze organisaties moeten dan wel een beleidsplan en begroting indienen bij het ministerie van Volksgezondheid.
“In plaats daarvan kunnen we de wet gebruiken als een kader om de Nationale Bloedbank te reorganiseren.”, zegt Jessurun. Hij wijst er op dat de Nationale Bloedbank al ettelijke jaren bezig is en goed werk heeft geleverd.

Eensgezindheid
Jessurun ziet onder de huidige omstandigheden geen ruimte voor meerdere bloedvoorzieningsorganisaties die zonder winstbejag als private sector kunnen opereren. “Eigenlijk vragen we om problemen die er niet zijn. Geen enkele private organisatie gaat investeren om geen winst te maken. We lopen het risico dat ze juist om de wet heen bloed zullen vergaren en verder verwerken tot eindproducten”, zegt het assembleelid.

De zienswijze van Jessurun wordt gedragen door de commissie van rapporteurs en andere parlementariërs. Bij het voorbereiden van de wet is dit ook voorgelegd aan de Nationale Bloedbank die opereert onder het Surinaams Rode Kruis. Echter heeft die meer tijd nodig om goed hierover na te denken. De commissie van rapporteurs, waar Jessurun ook lid van is, heeft gemeend dit vraagstuk in de openbare vergadering ter discussie te stellen. De regering heeft tijd gevraagd hierover na te denken en met een gedegen antwoorden te komen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May