Ranjan Akloe wint in alle categorieën fotocontest
10 Jun 2012, 22:00
foto
'The Last Beach' van Rajan Akloe.


De Green Heritage Fund Suriname wil elk jaar een fotocontest organiseren om aandacht te vragen voor mariene diversiteit en de oceanen. Op Wereldoceanendag, vrijdag, zijn de prijzen uitgereikt aan de winnaars. Ranjan Akloe won in alle vier categorieën prijzen. De foto's met de beschrijvingen van de categorieën zullen nu verder als reizende tentoonstelling naar verschillende locaties gaan, zegt Monique Pool van Green Heritage Fund Suriname aan Starnieuws.

Akloe vertelt dat foto’s maken voor hem “niet zomaar klikken is, maar met een bepaald gevoelsoog wordt een tafereel vastgelegd. Op zijn winnende foto in de Category Landscape, The Last Beach, heeft hij het strand bij Braamspunt vastgelegd. Dit stukje strand waar de foto gemaakt is, bestaat intussen niet meer."

Bewustzijn creëren
Akloe begon als decorateur/schilder van lijnbussen van Paramaribo. “Ik heb mij steeds aangepast aan de natuurlijke en kunstzinnige vraagstukken van het leven. Cultureel én commercieel ben ik bezig vanuit het niets iets te maken. Akloe is grafisch ontwerper maar schilderen met een bepaalde boodschap doet hij graag. Fotograferen vindt hij een veel makkelijker manier om alle leuke dingen vast te leggen dan met potlood of penseel. “Met fotografie kan je meer kunstproducties halen”, zegt hij.

De kunstenaar zegt aan Starnieuws dat hij alles interessant vindt. Van portret tot huwelijkstaferelen en van natuur tot het universum. Unieke taferelen wil Akloe ‘bevriezen’ met zijn camera en zo aandacht ervoor te vragen. Op deze manier kan er meer bewustzijn worden gecreëerd. Dit is precies wat ook Green Heritage Fund Suriname wil bereiken. Akloe deed mee aan het fotocontest en is rijkelijk beloond geworden.

Vier categorieën
Deelnemers konden meedoen aan vier categorieën. Pool zegt dat de sponsoren zorg gedragen hebben voor de prijzen. De Grand Prize bestond uit een geldbedrag van US$ 500 of de tegenwaarde daarvan in SRD. Deze prijzen werden ter beschikking gesteld door Staatsolie en Paradise Oil, De Surinaamsche Bank, Tropenbos en Assuria. De prijs voor de Special Mention, wat overeenkomt met de tweede prijs, en de prijs voor de Public's Choice, bestond uit een pakket aangeboden door het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu en het boek The Wealth of Nature beschikbaar gesteld door Conservation International Suriname.

Daarnaast was er een prijs van door de Torarica Hotel Group die is gegaan naar Ranjan Akloe, omdat hij in elke categorie een prijs had gewonnen en dat was een Torarica Country Club Membership card voor een jaar. De prijs aangeboden door Surinam Airways van een ticket naar om het even welke bestemming in de regio is gegaan naar Luzmila Samson, omdat zij in de categorie fauna zowel de special mention als de publieksprijs had gewonnen. NILS heeft zorg gedragen voor de professionele prints van de winnende foto's. Op de avond zelf, was er ook een slideshow te zien met alle ingezonden foto's.

Prijswinnaars
Category Fauna
Grand Prize
Pad en kever
Konden beide niet meer uit water komen. Pad zou kever zeker opeten. Nu was het zijn redding
Erwin Neles

Special mention
Jumping star
Vrolijk springende dolfijn
Luzmila Samson

Category Landscape
Grand Prize
The Last Beach
The Nature is mine Alone...
Ranjan Akloe

Special mention
Op st(room)
Inheemse piaka's voor anker in de Marowijne Rivier, bij het krieken van de dag
Engel Weijs

Category Flora
Grand Prize
Boom mangrove
Mangrove bomen kunnen in zout water leven. De wortels filtreren bijna al het zout, de rest gaat naar de bladeren. Worden afgestoten als ze verzadigd zijn
Erwin Neles

Special mention
Night Bloomer
Waterlelie die in de avond bloeit
Lesley Tjon

Category Tourism
Grand Prize
Matapica beach blowing sands
Tourists walking along the beach at Matapica, looking forward to a night of turtle watching
Keith Christenson

Special mention
Staying dry' - tourist boat
Steve Dury

Then the public's choice:
Category Fauna
pretty face
nieuwsgierige dolfijn
Luzmila Samson

Category Landscape
The Last Beach
The Nature is mine Alone...
Ranjan Akloe

Category Flora
Looking 4 strange Flora
de natuurlijke drang naar de natuurgroen toe te gaan
Ranjan Akloe

Category Tourism
Fun-fishing
Plezier kustvaart met een hengeltje uitwerpen
Ranjan Akloe

De jury bestond uit:
Ed Hogenboom
Stas International Marketing and Branding
John Martin van Conservation International (USA)
Fernando Trujillo van Fundacion Omacha (Colombia)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May