Dorpshoofden verkiezing West-Suriname op 8 juli
11 Jun 2012, 00:00
foto
De ex-kapiteins van de drie dorpen in West-Suriname. Van links naar rechts: Carlo Lewis (Apoera), Ricardo Macintosh (Washabo) en Nado Aroepa (Section).


Districtscommissaris Roline Samsoedien streeft ernaar om op 8 juli de verkiezing te houden voor de drie dorpshoofden in West-Suriname. Alle vier kapiteins van de dorpen maken zich op voor de verkiezing. Section, Apoera en Washabo hebben via een referendum aangegeven dat ze voor elk dorp een kapitein willen. Er zullen afzonderlijke dorpshoofden gekozen worden.

Samsoedien vertrekt vrijdag naar het gebied om de kandidatenlijsten in orde te maken. De dorpsbewoners bepalen wie ze geplaatst willen zien als kapitein. Wel moet het kandidaat-dorpshoofd aan een aantal eisen voldoen. “De kandidaat moet in het dorp wonen en minimaal 25 jaar oud zijn, integer zijn en moet zich mondeling en schriftelijk goed kunnen uitdrukken. Dit zodat de kapitein zelf gesprekken kan voeren en discussies kan leiden. Ze moeten hun verantwoordelijkheid kunnen dragen. We denken aan een mbo-niveau aan scholing, maar dit zal niet zwart op wit geëist worden”, deelt Samsoedien mee.

Betrokkenheid belangrijk
Ex-kapitein Ricardo Mac Intosh deelt aan Starnieuws mee dat hij zich kandidaat stelt voor het dorp Washabo. Hij vindt het belangrijk dat inheemsen betrokken worden bij besluitvormingen. Tot nu toe is dat volgens hem niet het geval.
Jeffery Armaketo stelt zich kandidaat voor het dorp Apoera. “Ik ben nog bezig om me achterban te raadplegen. Zoals er nu gesproken wordt, zullen er in totaal tien kandidaten zijn voor de drie dorpen. Apoera en Washabo zullen vier kandidaten afvaardigen en Section twee. Deze verkiezing zal erg spannend worden”, deelt Armaketo mee. Hij heeft zijn portefeuille ter beschikking gesteld en wacht rustig de verkiezingen af.

Carlo Lewis, ex-kapitein van Apoera zal ook meedoen aan de verkiezingen. Hij stelt zich kandidaat voor zijn dorp. “Ik moet nog enkele gesprekken voeren met me achterban. Er zullen meer mensen zijn die zich kandidaat zullen stellen. In feite had ik ervan afgezien, maar mijn achterban vindt dat ik me wel kandidaat moet stellen”, stelt Lewis. Ook Nardo Aroepa van Section is van de partij. Hij is bezig om consultaties te houden met zijn achterban.

Samsoedien zal komende week de procedure en de eisen van de kandidaatstelling aan de belanghebbenden voorhouden. Ze rekent op een vlot verloop van de verkiezingen. Voorlopig heeft West-Suriname geen kapiteins, maar er is wel een districtscommissaris.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May