Politieke Borrelpraat (PBR) deel 101
10 Jun 2012, 20:30
foto


“Hoe is dit mogelijk, ongelooflijk, wat een toestand, achter elkaar worden jarenlang opgesloten veroordeelden in hoger beroep vrijgesproken. Hoe kon dit gebeuren!”
“Bij God en in dit land is alles mogelijk.”
“No kaar Gado ning zomaar. In alle landen komen gerechtelijke dwalingen voor.”
“Dus daarom ook hier? Hé, come on, zo praat je niet één, niet twee, maar zeker niet drie gerechtelijke dwalingen goed.”
“Geen rook zonder vuur. Ik kan me niet voorstellen dat betrokkenen allemaal zo onschuldig als een pasgeboren baby zijn.”
“Dat heb ik ook niet gezegd, maar in de krant staat dat de recherche in deze kwestie behoorlijk natte-vingerwerk verricht heeft; er is met bewijsmateriaal gesjoemeld.”
“Vreemd dat andere rechters er nu, na jaren, achter komen dat in zeker drie gevallen geen recht, maar kromrecht of rechtkrom is gesproken.”
“En een van de vrijgesprokenen gaat een miljardenclaim tegen de staat Suriname indienen bij een internationaal gerechtshof.”
“Nou, al krijgt hij een tiende toegewezen, dat gaat ons belastingbetalers mooi in de kosten jagen.”
“Ja, want zo een claim wordt niet betaald uit de inkomsten en bezittingen van de rechercheurs door wiens natte-vingerwerk wij nu als land goed te kijk worden gesteld.”
”Het wordt ook niet betaald uit het salaris van de rechters die, ondanks duidelijke onduidelijkheden in deze gevallen vonnis hebben gewezen.”
“Nee, het wordt uit de zakken van ons, hardwerkende....”
“...en hardzuipende...”
“Hou je mond, wil je, want jij doet effe hard mee, en vraag eerst toestemming om mij te onderbreken...”
“Jawel voorzitter met je assemblee die eens in de zoveel maanden vergadert.”
“En als ze eindelijk vergaderen, houden ze bloedpraatjes over bloedgeld en leggen een soort bloedkartel bloot.”
“Recht en Waarheid maken vrij...”
“Lijkt me meer een soort afleidingsmanoeuvre, want waar wij willen waar ze indringend over moeten vergaderen, vergaderen ze niet over.”
“Maar laten we eerlijk zijn: als bloed gratis gegeven wordt, toon me dan met juiste cijfers aan waarom een kolf bloed zo duur is!”
“Baja, jij hebt geen problemen; mocht jij een keertje in de kreukels daar bij de EHBO....”
“Dat ding heet spoedeisende hulp....”
“Ik zei: als je daar bij de EHBO binnengereden wordt en je hebt hard bloed nodig, sluiten ze jou gewoon aan op een fles Marienburg, direct ie wiki.”
“Maar al worden we door dat internationaal gerecht veroordeeld om die schadeclaim te betalen, we betalen gewoon niet, net zoals de vorige regeringen dat Saamakavonnis naast zich hebben neergelegd.”
“En Mooi Wana werd met veel moeite en schoorvoetend beetje-bij-beetje uitgevoerd.”
“Dan zijn het deze zelfde mensen die zich in stille marsen zorgen maken om de rechtstaat en dat soort dingen, die toen zij aan de macht waren zelfs internationale vonnissen naast zich hebben neergelegd.”
“Begin niet weer, begin niet weer met die achteruitkijkspiegel. Zorgen jullie er maar voor dat het Constitutioneel Hof in werking treedt.”
“En dat die anti-corruptiewet wordt goedgekeurd en afgekondigd, net zo snel als die verruiming van die amnestiewet.”
“Democratie en rechtstaat is dat wat wij mogen doen als wij aan de macht zijn en wat anderen niet mogen doen als zij aan de macht komen en wij in de oppositie niets anders kunnen doen dan dwarsliggen.”
“Begrijp je zelf wat voor onzin je net hebt uitgekraaid?”
“Maar als wij straks als staat miljarden schuldig zijn aan onterecht veroordeelden, dan kunnen we die claim doorschuiven naar Nederland.”
“Hoezo? Die daar aan de Noordzee zitten zelf te worstelen met het voortbestaan van hun heilige euro!”
“Ik bedoel, onze rekenkundige, de ex Self Relianceman, heeft berekend dat Nederland ons 56,3 miljard euro schuldig is voor het leed dat het onze voorouders tijdens de slavernij en de contracttijd heeft aangedaan.”
“Armand Glunder kies ding bakra mooi. Laat ze betalen.”
“Aan wie? Op wiens rekening aan de nazaten die het allemaal veel beter hebben dan die arme voorouders?”
“Als ik Nederland was, zette ik het geld op een spaarrekening op de Nederlandsche Bank, dan kunnen die Grieken, Italianen en Spanjaarden er ook niet aankomen, en dan zei ik: dit is voor die voorouders aan wie onze voorouders zoveel leed hebben aangedaan. Niet voor jullie die zonder te werken in euro’s willen zwemmen.”
“Ach, wat zeg je weer onvriendelijke dingen.”
“Is neks onvriendelijk, is de waarheid. Dat blijven hameren op dat slavernijverleden, dat maar willen cashen van die slachtofferrol, brengt ons in het heden geen stap vooruit naar de toekomst.”
“Toch wel, als de Nederlandse Centrale Bank ons 100.000 euro de man, vrouw, kind, baby de boel hier wil geven.”
“Is het niet genoeg te weten wat we met die 3½ miljard ontwikkelingshulp hebben gedaan?”
“Ik vraag me af of dat zo intensief dwepen met dat slavernijverleden niet een soort anti-westerse mode is, waarmee je de aandacht in het Westen kan trekken.”
“Weet ik veel! Ik weet dat ik meer te maken heb met mijn onzeker heden en m’n nog onzekerdere toekomst, dan dat ik me bezig ga houden met mijn slavernijverleden.”
“Ik ook. Als ik niet elke dag vroeg opsta en de deur uitga om naar het werk te gaan, krijg ik geen brood op de plank. En zelfs als ik naar het werk rijd, heb ik geen tijd en geen zin om aan mijn slavernijverleden te denken.”
“Terecht. Je denkt liever aan je schulden die je moet aflossen en je kijkt goed uit of niet zo een wilde lijnbuschauffeur van 21 jaar in okselborstrok en korte broek met z’n muloschoolschatje naast zich en z’n tawamang bij het raam jou niet de Spoorsloot inrijdt, omdat die effe een file moet inhalen, of het fietspad neemt als boropasi.”
“Zou dat geen oplossing zijn? ’s Morgens, alleen tijdens de ochtendspits, wordt het Parapasi-fietspad een 40 km per uur personenautobaan, en de linkerstrook van de Indira Ghandiweg wordt een vrije busbaan, alleen richting stad.”
“En wat doe je met de bromfietsers en fietsers?”
“Die blijven op hun fietspad, want daar mag alleen 40 gereden worden en alleen door kleine personenwagens.”
“Jij wil zeker dat nog meer bromfietser dood de trens in gemept worden?”
“Ik zal dit doorgeven aan die Galante minister van Justitie.”
“Die was niet zo Galant tegen die cipier-vakbondsman, hij was meer Belforig. A poer ing dienstwagen, plus a beer’ing djing dat die elke maand honderden liter gratis tankte op kosten van de belastingbetalers.”
“Ze vechten een oude vete uit.”
“Maar zo verwerf je ook macht: zoek en vindt een bond met ontevreden mensen, en die vind je gauw, want als we iets nog steeds heel moeilijk kunnen in dit land, is dat goed met elkaar, als mensen welteverstaan, omgaan.”
“Vooral als we een positie hebben verworven.”
“Ach, je weet toch: als niets iets wordt....”
“Als je je ontevreden mensen hebt gevonden, richt je een bond op met jou als voorzitter natuurlijk en je stelt scherpe looneisen aan de werkgever. Die weigert natuurlijk, je jut de club op, de pers erbij, stoere taal over de ether, je gaat met je bond in beraad, waarbij je zoveel als mogelijk burgers dupeert.”
“Ja werkelijk, en na een paar dagen beraad, word je voor onderhandelingen uitgenodigd, dat wil zeggen: je gaat je eigen tories vooral regelen, en na de besprekingen jaag je de pers met een persstilte weg, dan ga je terug naar je bond en zegt: ’Jongens, mannen, we hebben na keiharde besprekingen het onderste uit de kan gehaald, drie komma driepunt drieëndertig honderdste procent loonsverhoging en een verhoging van de autotoelage met twee komma drie punt zestiende cent. Yeah, oen wini, en door jullie koest te houden krijg ik een vrije dienstwagen en verschijn ik aan het werk wanneer ik wil.”
“Ach, je bekijkt dingen weer eenzijdig. Er zijn genoeg vakbondsleiders die terecht opkomen voor hun leden en die niket primair aan hun eigen positie denken.”
“Natuurlijk, net zoals je bijvoorbeeld ook genoeg leerlingen hebt die niet spieken.”
“Mi lob’a justitieminister.”
“Hij lijkt echt op die acteur die die rol van Malcolm X vertolkte.”
“Dan is hij Belfolm X.”
“Hoeveel criminelen hebben zich intussen aangemeld? Hij had ze toch aan het begin van zijn ambtstermijn opgeroepen om zich te melden?”
“Liep hij toen al met driekwartdozijn bodyguards rond?”
“Hij kan die liever meesturen met bevoorradingswagens op de Brokopondohoofdwegen, want daar wordt op klaarlichte dag de boel beroofd, gewoon met bus met schoolkinderen in de buurt, ie sjie a foto ien korantie, gewoon ding boys e hoor de boel onder schot.”
“Ik zou twee of drie pit bulls in die wagen meenemen.”
“Ding soet ding trowe gewoon.”
“Dan neem ik een paar valse straathonden mee. Of ik zou in die geldbox een paar hongerige cobra’s of liever labaria’s die ze toch teveel in Commewijne hebben, opsluiten. Als die Griek of die Tibetaan in die geldbox gaat, hapt die labaria in z’n hand.”
“De beste oplossing: Er wordt alleen geleverd aan winkels waarvan de eigenaar het verschuldigde bedrag op zo een portable pinmachine van de leverancier kan bijschrijven.”
“Of hij betaalt met een cheque, nadat eerst is nagegaan of hij genoeg credit staat.”
“Men houdt niet van structurele oplossingen in dit land, kijk maar naar die chaos bij sommige buslijnen. Nu zijn ze met hun zoveelste poging tot ordening bezig. En iedereen klaagt, anderen willen niet meewerken en willen de boel saboteren.”
“In troebel water is het mooi illegaal bus te rijden.”
“Net zoals die ordening bij Grondzaken; iedereen moest zich ook herregistreren. Wat is er van terechtgekomen?”
“En de ordening in de goudsector?”
“Maar om terug te komen op die schadeclaim van Armand Glunder, denken jullie dat de Nederlandse overheid dat geld gaat betalen?”
“Natuurlijk niet, en dat weet Armand ook, want hij woont aan die kant.”
”Behalve toen hij hier met de revo eventjes meedeed als minister.”
“Eventjes werd ook zijn naam genoemd als kandidaat voorzitter van de No Plei Siki-partij.”
“Denk je dat Greg Sovjet Unie gaat winnen?”
“Zijn kaarten worden steeds beter.”
“Die andere zit met een hebi: hij is de spreekbuis van die Ronald-clan die velen binnen de Groenen juist kwijt willen.”
“Heeft de grootste kern Paramaribo zich al uitgesproken?”
“Volgens mij niet. Maar je weet toch wie daar met een schitterende manoeuvre voorzitter is geworden.”
“Ronaldus en de vriendinnenclub krijgen een fobi van Cobi.”
“Dies a no Europacup, maar Groene-erfcup, hup, hup.”
“Heren wij toasten op de nieuwe cuphouder en niemand in de Oekraïne maakt racistische bosgeluiden voor de Petata’s.”
“Laat ze zelf voelen hoe leuk dit soort dingen zijn. Proost.”

Rappa
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May