650 personen gehuldigd voor geven van bloed
10 Jun 2012, 08:00
foto
Marja Naarendorp van de Nationale Bloedbank huldigt Paul Kerk. Hij heeft 110 keer bloed afgestaan. (Foto: René Gompers)


'Every blood donor is a hero' is het thema van Wereld Bloeddonorendag die op 14 juni in 150 landen gevierd zal worden. In verband hiermee hebben de Nationale Bloedbank en het Surinaams Rode Kruis zaterdagavond in de KKF hal 650 bloeddonoren gehuldigd. De jubilarissen hebben tussen de twintig en honderd keren bloed afgestaan. .


Hoogtepunt van de avond was de gouden speld die werd toegekend aan acht personen die voor de 100ste keer bloed hebben gedoneerd. Paul Kerk kreeg extra hulde voor zijn 110 bloeddonaties.

Iets terugdoen
De hal is met rood en wit versierd en is omgetoverd tot een heuse VIP-ruimte. De variatie in de entertainment zorgt voor een prettige sfeer. "Dit is onze manier van iets terugdoen voor de donoren. Het gaat om vrijwilligers. Deze mensen besparen tijd noch moeite om bloed te komen afstaan", vertelt Elviera Sandie, directeur van het Surinaamse Rode Kruis. "Dit is ook een gelegenheid waarbij de vrijwilligers weer contact maken met de donoren."

Bij de viering van Wereld Bloeddonorendag dit jaar wordt de nadruk gelegd op 100% vrijwillige donaties zodat het systeem van familiedonoren en het betaald donorschap wordt afgeschaft in landen waar het nog voorkomt. Vanaf 1999 komen alleen donoren die vrijwillig bloed afstaan bij de Nationale Bloedbank voor.

Veel levens gered
Paul Kerk is al vanaf zijn 26ste bloeddonor. De moeder van een collega had een bloedtransfusie nodig herinnert hij zich nog heel goed. "Ik heb toen ingestemd. Ze is beter geworden. Ik ben nu 60 jaar en doe dit nog graag. A skin kon gwenti a sani kaba en wie weet hoeveel levens ons bloed gered heeft".

Ook voor cameraman Navin Bisai is het bloed geven een normale zaak geworden. Hij vindt dat meer mensen bloed moeten afstaan. "Je hoeft alleen maar de krant open te slaan, dan zie je aan al die ongelukken hoeveel bloed er nodig is. Het is niet eng en doet niet pijn. Een mierenbeet doet nog meer pijn dan een prik", moedigt hij de journalist aan die geen bloeddonor is. Bisai richt zich er op om ook 100 donaties te halen. Paul Kerk stopt niet bij 110 en denkt 150 te halen zolang hij mag. Tot 70 jaar mag er bloed afgestaan worden.

Meer donoren nodig
Het donorenbestand van de Nationale Bloedbank telt 6.150 personen. Dat is niet genoeg om aan de vraag van de ziekenhuizen te voldoen. "In 2014 willen wij 7000 donoren hebben", deelt Elviera Sandie mee, die ook algemeen directeur is van de Nationale Bloedbank. "De grootste uitdaging is om mensen regelmatig bloed te laten afstaan. De meesten komen na de eerste keer niet meer terug."

Niet alleen op deze avond wordt waardering geuit aan mensen die bloed geven.
De jubilerende donoren zullen op een nog te bepalen datum door de president worden gedecoreerd.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May