Minov zet kwaliteitsmanagementsysteem op
09 Jun 2012, 18:00
foto


Het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) zet binnen twee maanden een kwaliteitsmanagementsysteem op. Er wordt al jaren gesproken over het volgen van de leerlingen vanaf ze op school komen tot ze deze verlaten. Nu zal er concreet invulling aan worden gegeven.

In de voorbereidende fase speelt het Programma Effectievere Scholen Suriname (Progress) een belangrijke rol. Progress is een samenwerkingsprogramma tussen het Minov en de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en technische Bijstand (VVOB). De organisatie werkt sinds 2008 aan een effectiever onderwijssysteem in Suriname.

Bij de basis beginnen
Minister Shirley Sitaldin is echter van oordeel dat “wil je de kwaliteit van het onderwijs verhogen en betere resultaten boeken, je bij de basis moet beginnen”. Zij laat via de voorlichtingsdienst van het Minov weten dat er een kwaliteitsmanagementsysteem komt. Zo kan in een heel vroeg stadium zichtbaar worden welke leerlingen problemen hebben en of mogelijke drop-outs kunnen worden en dat probleem meteen aanpakken. Dit is alleen mogelijk als er een digitaal leerlingenvolgsysteem komt.

Via het leerlingvolgsysteem is er zicht op de studievoortgang van een leerling, maar ook op het niveau van een klas en de school. Aan de hand hiervan kan de leerkracht meten in hoeverre de leerlingen de leerstof van een bepaald leerjaar beheersen, en wie op welke onderdelen eventueel extra oefening of uitleg behoeft. Aansluitend op de resultaten kunnen dan ook remediërend worden opgetreden. De afdeling Onderzoek, Planning & Monitoring van het Minov zal de data die zij nu ter beschikking heeft verder uitwerken. Deze afdeling en de kwaliteitsmanagementunit zullen intensief met elkaar samenwerken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May