Nationaal Leger introduceert 'Oriëntatieloop'
09 Jun 2012, 02:00
foto
De winnaar van de 'Oriëntatieloop' Armand Majiesi wordt gefeliciteerd door legerpredikant Gustaaf Samjadi. (Foto: René Gompers)


Het Nationaal Leger heeft vrijdag de 'Oriëntatieloop' als een nieuwe tak van sport geïntroduceerd. Minister Lamuré Latour (Defensie) gaf het startsein bij Fort Zeelandia. Armand Majiesi en Ulsida Toemere zijn de winnaars geworden van de eerste Oriëntatieloop.

Het is in principe de rally die de deelnemers lopend afleggen, en van punt naar punt gaat met kaart en kompas en dat binnen de kortst mogelijke tijd. Ongeveer vijftig mannen en vrouwen renden een rondje en staken bliksemsnel de straten over. De Braziliaanse militaire attaché, echtgenote en dochter waren ook van de partij. Behalve militairen namen ook atleten van SNL deel aan de 'Oriëntatieloop'.

Warming up
Soldaat Majiesi deed er 10 minuten en 56 seconden over om de finish op het Onafhankelijkheidsplein te bereiken. Toemere had 15 minuten en 26 seconden hiervoor nodig. Het traject was 3 kilometer langs de Waterkant, Lim A Postraat, Onafhankelijkheidsplein, het Fort, Palmentuin, Grote Combéweg en eindigde op het Plein.

De introductie is een 'warming up' van een groot toernooi dat in november in Suriname wordt gehouden. De militaire sportorganisatie CISM houdt dan de 'Oriëntatie Kampioenschappen voor Kadetten uit de Amerika's'. Hoewel deze sport veelal beoefend wordt op een terrein met hogere moeilijkheidsgraad - heuvelachtig, bosrijk, savanne en eventueel drassig terrein - is er voor gekozen om dit in de binnenstad te doen.
Deze sport is van oorsprong een militaire sport maar wordt ook in grote getale beoefend door burgers. In Brazilië is deze sport populair. Nu zijn in Suriname ook route uitzetters en kaartmakers opgeleid. De introductie van de sport is geslaagd.
            video.gif video
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May