Reactie op artikel Gaetano Best
09 Jun 2012, 12:00
foto
Eugene van der San


Ik heb geen college nodig over monisme en dualisme want dat heb ik achter de rug tijdens mijn periode op de hogere bestuursschool in Noord Holland. Mijn reactie was bedoeld voor de opportunisten in Suriname, die in een concreet geval met name het Verdrag m.b.t. de Toescheidingsovereenkomst deze begrippen wilden misbruiken om een ander uitleg te geven aan artikel 106 van de Grondwet van de Republiek Suriname. Het komt ervan “efoe obia ano fo joe no spiti na ini“.

Als het voor mij irrelevant moet zijn wat er wel of niet in de Nederlandse Grondwet staat, dan moet u ook geen aanstoot nemen aan wat in onze Surinaamse Grondwet staat. Bovendien geeft u uw visie gebaseerd op wat u heeft geleerd. Mijn visie is gebaseerd op wat ik heb geleerd en meemaak. Als het allemaal zo helder was, dat de amnestiewet in strijd is met de grondwetsbepaling in artikel 131 lid 3, dan vraag ik mij af waarom de krijgsraad ook niet tot dat inzicht kan komen. Of is de krijgsraad naar uw oordeel ook bang, zoals u te kennen had gegeven bang te zijn naar Suriname te komen; maar u bent er toch.

Er is een dilemma, Amnestie kan vόόr, tijdens en zelfs na een proces worden verleend. Als de grondwetgever toe staat dat De Nationale Assemblee ingevolge artikel 72 onder g, bevoegd is een Amnestiewet aan te nemen, dan kan de grondwetgever nooit de bedoeling hebben gehad om die bevoegdheid weer in artikel 131 lid 3 te beperken omdat Amnestie per definitie inhoud dat het vόόr, tijdens of zelfs na een proces kan worden verleend.

Ik moet u eerlijk bekennen dat ik geen tijd heb gehad, om al die wijsheid die u uit de boeken heeft neergepend, te lezen. U mag duizend verwijzen het is het bevoegd gezag dat beslist. Kunt u zich het geval Wilders tegen de Nederlandse staat van recent nog herinneren?
De Tweede Kamer heeft onbeperkte wetgevingsbevoegdheid.

Eugene van der San
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May