Suriname voert ILO-standaarden door in wetgeving
08 Jun 2012, 12:00
foto
Minister Michael Miskin op het ILO-forum.


Suriname is bezig zijn bestaande arbeidswetten te moderniseren en nieuwe wetgeving in te voeren. Daartoe heeft het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM), in maart vijf concept-arbeidswetten gepresenteerd aan de sociale partners, ngo’s en de Anton de Kom Universiteit.

Minister Michael Miskin van ATM heeft dat vandaag gezegd tijdens zijn spreekronde op de 101ste Internationale Arbeidsconferentie. Bemiddeling op de arbeidsmarkt, openbare arbeidsbemiddeling en arbeidsinspectie ondergaan in de conceptwetten een vernieuwing. Bij de regering ligt ook een concept Wet Vrijheid van Vakvereniging en wordt de Wet Collectieve Arbeidsovereenkomst aangepast. Deze twee conceptwetten zijn voorbereid aan de hand van aanbevelingen en besluiten van de ILO Commissie Vrijheid van Vakvereniging en Aanbeveling nol 143.

De herziening van de nationale arbeidswetgeving is conform de recente standaarden en principes van de ILO. Minister Miskin tilt de Dienst Arbeidsinspectie ook naar een volgende fase. Met dat doel voor ogen zijn de arbeidsinspecteurs intussen getraind in capaciteitsversterking en veranderde productieprocessen. De trainingen zijn verzorgd door een werkarm van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

Ondersteuning ILO
De bewindsman wijst erop dat met de recente ontwikkelingen op het mondiaal niveau meer landen en individuen begeleiding zullen nodig hebben van de ILO. “De ILO moet lidlanden blijven begeleiden in verband met nieuwe bedreigingen die door economische crises opkomen”, sprak Miskin.

Op de agenda van de arbeidsconferentie in Genève, Zwitserland, staat werkgelegenheid voor jongeren, sociale bescherming en discussies over fundamentele principes en rechten. Behalve de minister reisden mee ATM-directeur Steven Relyveld en Hoofd Internationale Zaken, Glenn Piroe. Namens de vakbeweging zit Robby Berenstein in de delegatie en namens het bedrijfsleven Hellen Doelwijt. De conferentie duurt tot eind volgende week.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May