DNA-leden vragen aandacht voor ongelijke rechtsuitoefening
08 Jun 2012, 04:00
foto


In De Nationale Assemblee hebben diverse leden donderdag de dringende aandacht van de regering gevraagd voor ongelijke rechtsuitoefening bij de justitie. Aanleiding hiervoor is een ingekomen brief bij het parlement van een burger. C.M. is in 2005 ten onrechte ontslagen door De Surinaamsche Bank.

Van toen af aan heeft zij tot en met 2009 met succes tegen de bank geprocedeerd. Hieruit zijn verschillende vonnissen in haar voordeel beslecht zonder dat de bank daaraan uitvoering heeft gegeven. Pas in 2010 is na een comparitie tussen C.M. en de bank haar een schadeloosstelling toegezegd van SRD 100.000. Hierdoor werd voorkomen dat tegoeden van de bank op de veiling zouden belanden.

Uit huurhuis gezet
De Surinaamsche Bank heeft echter ook hieraan geen gevolg gegeven. C.M., die geen vast inkomen heeft en in een huurhuis woont, had met haar huisbaas kunnen regelen dat zo gauw de bank overgaat tot betaling van de schadeloosstelling de achterstallige huur zou betalen.

Door het uitblijven van de schadeloosstelling is de huisbaas enkele maanden terug een rechtsproces begonnen tegen C.M. Het frappante is dat hetzelfde advocatenkantoor Lim A Po, die de juridische vertegenwoordiger is van de bank ook de huisbaas juridisch bijstaat. In deze rechtszaak is tegen C.M. gevonnist en moet zij de woning ontruimen. Hiervoor is er een ontruimingsvonnis dat echter wel meteen wordt uitgevoerd.

Grappenmakers
In De Nationale Assemblee heeft Melvin Bouva (Mega Combinatie/NDP) de brief van C.M. aan het parlement ter discussie gesteld. “Mijn rechtsgevoel is geschaad, leef ik in een rechtsstaat”, citeerde Bouva uit de brief. Volgens de parlementariër zou het in een rechtsstaat niet mogen gebeuren dat de justitie wel vonnissen tegen ‘de kleine man’ laat uitvoeren en voorbij gaat aan vonnissen tegen een grote en gezaghebbende financiële bankinstelling. In de brief aan het parlement schrijft C.M. dat zij met haar minderjarige dochter op straat is gezet.

In het parlement hebben vooral parlementariërs van de coalitie hierin aanleiding gevonden af te geven op de manier waarop de justitie om gaat met het rechtsgevoel van de burgers. Rabin Parmessar (Mega Combinatie/NDP) zei “dat het gaat om grappenmakers daar bij de rechterlijke macht”.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May