Gebouw 2 Lalla Rookh met veel inspanning in gebruik genomen
05 Jun 2012, 22:05
foto
Gebouw 2 van binnen, dat bij de herdenking van 139 jaar Hindostaanse immigratie in gebruik is genomen. (Foto: René Gompers)


Na zes jaren hard werken is dinsdagmiddag zonder tam tam, gebouw 2 op het Lalla Rookh complex in gebruik genomen. Het Lalla Rookh gebouw is in 1973, bij de herdenking van 100 jaar Hindostaanse immigratie, door Suriname en Nederland geschonken aan de gemeenschap. In de begin jaren tachtig was het complex verworden tot een ruïne. Vanaf 2002 is begonnen met de algehele renovatie van de gebouwen.

"We hebben hard gewerkt, veel teleurstellingen moeten doorstaan, maar we hebben gedisciplineerd volgehouden ook al trokken de negen van de tien sponsoren zich terug. En dit is het resultaat. We zijn vermoeid maar voldaan", zegt een zichtbaar tevreden Farid Ketwaru, voorzitter van de Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie, aan Starnieuws terwijl hij zijn gasten door de ruimtes begeleidt.

Modern museum in vooruitzicht
Er is een vergaderzaal voor kleine groepen, enkele kantoorruimtes, een goed ingerichte multifunctionele zaal en is 400 van de ruim 1600 vierkante meter vloerruimte gereserveerd voor een museum. "Dat is het neusje van de zalm", vertelt Ketwaru ingenomen. "Na de inrichting zal hier het modernste museum van Suriname gevestigd zijn. Het zal als thema hebben de Indiase Diaspora gericht op de Surinaamse situatie". De Jongerenvereniging Nauyuga zal ook ondergebracht worden in de vernieuwde vleugel.

Dit gedeelte van het complex heeft een verdieping. Daar staan er nog meer kantoorruimtes. "Die zullen wij samen met de andere faciliteiten verhuren om inkomsten te genereren", legt Ketwaru uit. De opbrengst gaat naar onderhoud en de 'renovatiepot'.
"Het vernieuwen van gebouw 2 heeft 1.6 miljoen SRD gekost. We hebben meer dan de helft opgebracht via fundraising en verhuren van ruimtes in de eerste vleugel. De rest kwam van sponsoren."

De stichting hoopt in 2018, bij 145 jaar Hindostaanse immigratie het derde deel, het theater, te openen.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May