DOE wil binnen vijf jaar milieupark
05 Jun 2012, 20:00
foto


De politieke organisatie Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) stelt de regering voor te werken aan een milieupark waardoor binnen vijf jaar een definitieve en structurele oplossing komt voor vuilverwerking. Het park moet alle soorten gescheiden afval kunnen opnemen, recyclen en de producten verkopen of hergebruiken.

De organisatie stelt ook voor verbrandingsovens op te zetten in de districten Paramaribo, Marowijne en Nickerie, om afval te verwerken. Tegen betaling zouden de buurlanden Guyana en Frans-Guyana eveneens gebruik kunnen maken van deze verbrandingsovens.

Vraag over afvalverwerking
DOE wil vandaag bij het herdenken van Wereld Milieudag de kritische vraag stellen hoe het is met afvalverwerking in Suriname. Doe herinnert eraan dat het ministerie van Openbare Werken in april 2011 heeft verklaard dat de vuilophaal verzelfstandigd zal worden en dat burgers voor deze dienst zullen moeten betalen.

Tot nu toe draagt de overheid alle kosten. Er is toen gesproken over een nieuwe aanpak die uiteindelijk ook moet leiden tot scheiding van afval. DOE zegt in een persbericht dat nu, een jaar later er geen duidelijke informatie is over de te volgen stappen.

Wereldvraagstuk
Het afvalprobleem is een wereldprobleem, zegt DOE. Landen als St. Maarten worstelen al lange tijd hiermee. Dit werd bij het grotere publiek bekend via een tv documentaire. Het blijkt dat op St Maarten alle afval op een verlaten eiland wordt gestort, wat een tikkende tijdbom is geworden. Het is te verwachten dat vervuiling van de zee, stranden, koralen niet lang op zich zal laten wachten evenals het uitbreken van allerhande ernstige ziekten.

De grootste open lucht vuilnisbelt van Zuid-Amerika, Jardim Gramacho in Rio de Janeiro is na 34 jaar, op 3 juni 2012 gesloten. Dagelijks werd ongeveer 9.000 ton aan afval gedumpt. Brazilië laat door het sluiten van deze vuilnisbelt zien dat het ernst maakt met het verbeteren van het milieu. Er zal een fabriek voor het verwerken van het afval op deze plek, die vlak naast het belangrijkste vliegveld van Rio ligt, worden opgezet. Het feit dat op 20 juni in Rio de Janeiro een VN-conferentie over het milieu begint, heeft ongetwijfeld een extra duw gegeven aan dit besluit.

Oproep
In het bericht stelt DOE de vraag of het dumpen van vuil aan de elementen van de natuur moet worden overgelaten. Bij de organisatie bestaat niet de indruk dat er met voortvarendheid hieraan gewerkt wordt. Een oproep om het tij te keren, mede in navolging van Gramacho in Rio, is nu meer dan gerechtvaardigd. DOE doet daarom een oproep op de ministeries van Openbare Werken, Regionale Ontwikkeling en ATM, waar onder andere het NIMOS onder ressorteert en alle andere instanties die betrokken zijn bij deze materie, om gezamenlijk de handen ineen te slaan en te werken aan de voorstellen.

Milieutechnologie zou zowel aan de universiteit als op het NATIN als belangrijke onderwijsopleidingen op dit vlak, veel meer aandacht moeten krijgen. Dat zal ongetwijfeld ook leiden tot een beter beleid als het gaat om de goudwinning waar nog steeds van het moordende kwik gebruik wordt gemaakt. De plannen van de overheid om te komen met een school of Mining is in dit opzicht toe te juichen. DOE pleit echter wel voor koppeling aan duurzame en milieuvriendelijke technieken/technologieën voor exploitatie van onze natuurlijke hulpbronnen, zodat de schadelijke effecten daadwerkelijk verminderen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May