Bewoners barricaderen weg naar Papatam
05 Jun 2012, 08:30
foto
De weg naar Papatam is vanmorgen gebarricadeerd.


Bewoners van Papatam pikken de slechte wegsituatie niet langer. Vanmorgen tegen 06:30 uur gingen zij ertoe over de om de toegang tot de weg met lateriet te barricaderen. "We kunnen niet rekenen op de bestuursdienst, noch de volksvertegenwoordigers", zegt Abrahams Angoso.

De protesterenden vinden dat na zeven jaar de situatie met lede ogen te hebben aangezien, het nu hoog tijd is om de weg structureel aan te pakken. "We vechten voor ons recht, al moeten we een maand op de barricades blijven", zeggen de strijdvaardige bewoners aan Starnieuws. Aangegeven wordt dat ze niet langer onder deze onmenselijke situatie kunnen leven.

Dispuut
De 's landsbus en de schoolbus doen Papatam al lang niet meer aan. Hierdoor moeten de scholieren te voet naar Albina. "Met blubber aan hun voeten komen ze op school aan", zegt Albert Akaya, een van de leiders van deze actie. Door de ontstane situatie zijn de bewoners genoodzaakt per boot naar Albina te gaan. Echter beschikt de bootsman niet over zwemvesten. Door het slechte onderhoud van de weg, groeien onkruid als brantimakka op de weg met alle gevaren van dien.

Op twee kilometer afstand in de weg hebben twee ondernemers, die neven zijn van elkaar, een gronddispuut, dat nu bij de rechter in behandeling is. Drie weken terug heeft de ene ondernemer een twee duim buis, in plaats van een duiker, geplaatst om het zwampwater af te voeren. Later is hij zelfs ertoe overgegaan om de waterafvoer te dempen. Hierdoor stroomt het zwampwater over de weg.

Structurele oplossing nodig
Wat bij de bewoners niet in kan, is dat de sluiswachter bij de Powisiesluis in Moengo woont. Afgelopen vrijdag heeft hij de sluis opengedaan. Soms blijft de sluis een week openstaan. Hierdoor kan de waterhuishouding van Papatam niet geregeld worden. "Er wordt een springvloed verwacht, dan is het weer leiden in last", zegt Asongo.

Parlementariër Marinus Bee (A Combinatie/Abop) zegt aan Starnieuws het jammer te vinden dat dit slepende probleem is gaan escaleren. De volksvertegenwoordiger oriënteerde zich de afgelopen week ter plekke. Hij onderkent dat de bewoners lijden onder deze onhoudbare situatie. "Er moet nu eindelijk een structurele oplossing komen in deze kwestie", stelt Bee. Door deze actie ondervinden alle bedrijfsactiviteiten, inclusief de EBS, last.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May