MWI gaat strijd aan tegen baarmoederhalskanker
04 Jun 2012, 22:00
foto


Wereldwijd overlijden er jaarlijks bijna 300.000 vrouwen aan baarmoederhalskanker, waarvan het merendeel in ontwikkelingslanden. De strijd tegen baarmoederhalskanker moet ook worden gevoerd in Suriname, zegt Nico de Bel. Hij is de nieuwe directeur van het Medisch Wetenschappelijk Instituut (MWI).

Het instituut heeft zijn dienstverlening uitgebreid met de detectie en typering van het Humaan Papilloma Virus (HPV), dat een belangrijke factor is bij baarmoederhalskanker. “Diagnostiek en epidemiologische data van infectieziekten ontbreken meestal in Suriname. Binnen het Medisch Wetenschappelijk Instituut is de afdeling Biochemie, waar het moleculair laboratorium een onderdeel van is, verantwoordelijk voor het detecteren (opsporen) en identificeren van niet detecteerbare ziekteverwekkers in Suriname”, zegt De Bel.

Een vroege detectie is van groot belang voor een succesvolle behandeling, omdat de ontwikkeling van de kanker ongeveer 10 tot 15 jaar kan duren. “Introductie van deze diagnostiek resulteert in het tijdig inzetten van de behandeling met als gevolg een verlaging van de kankerincidentie en het terugdringen van overlijden door baarmoederhalskanker”, legt de nieuwe MWI-directeur uit.

Het MWI is ook een wetenschappelijk onderzoek begonnen naar het aantal gevallen van HPV bij baarmoederhalskanker in Suriname. Het onderzoek zal inzicht verschaffen en tegelijkertijd worden gebruikt om informatie te krijgen voor een bewust vaccinatieprogramma.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May