Bushouders willen leeftijdsgrens chauffeurs naar 30 jaar
04 Jun 2012, 20:00
foto
De bushouders moeten zich deze week herregistreren bij TCT. Dit gebeurt op het KKF-beursterrein. (Foto: Raoul Lith)


Buschauffeurs moeten minstens 25 jaar zijn om ingezet te kunnen worden op lijnbusroutes. Dit heeft het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) besloten. Wat de bushouders betreft, kan hier gerust nog vijf jaar bovenop komen. Zij zijn het eens met TCT dat jonge chauffeurs zich over het algemeen misdragen en niet geschikt zijn voor deze job.

Bushouders van de route Paramaribo-Lelydorp (PL) en lijn 7 bussen, mogen deze week hun bussen laten herregistreren en herkeuren door TCT op het KKF-Beursterrein. Deze twee routes zijn als eerste aan de beurt omdat hier de meeste bussen rijden. 152 ondernemers hebben vergunning voor PL en 71 voor de lijn 7, vertelt Thelma Douglas-Pinas, TCT-directeur aan Starnieuws. Douglas zegt dat er landelijk 45 routes zijn.

Misdragingen
Douglas legt uit waarom TCT kiest voor het optrekken van de leeftijd naar 25 jaar. “Uit de reacties vanuit de gemeenschap en ook uit ervaring van het ministerie blijkt dat jonge chauffeurs zich het meest misdragen in het verkeer. Wij zijn ons ervan bewust dat de oudere chauffeurs zich ook schuldig hieraan maken. Door de jaren heen was de aanvraag voor chauffeurskaarten gaan verwateren, maar nu hebben wij dat gedeelte ook opgepakt”, stelt de directeur. Ook geeft Douglas aan dat de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) en de bushouders dit standpunt volledig ondersteunen.

De bushouders Dilip Bhajan, Manodj Boedjarath en Soekhnanan Gajadhar, vinden dat de leeftijd best naar dertig jaar kan. Volgens hen misdragen de jonge rijders zich werkelijk heel erg in het verkeer. “Zij rijden op fiets- en bromfietspaden, halen in files in, stoppen niet bij bushaltes, rijden boven de maximale toegestane snelheid en zijn ook nog koppig. Als je ze waarschuwt, luisteren ze toch niet”, laat Gajadhar optekenen.

Stigma onterecht
De bushouders vinden dat de passagiers debet zijn aan het rijgedrag van de chauffeurs. Zij kiezen eerder ervoor om te rijden met een stoere buschauffeur. Ze weten dat ze sneller op de plaats van bestemming zijn door de toeren die de chauffeurs uithalen. Vooral de scholieren blijven wachten, tot ze hun favoriete bus zien. Onder hen is de ‘swingelo’ (zigzag rijden) heel erg in trek.

Op de eindhalte van lijn 7 sprak Starnieuws met een buschauffeur van 21 jaar. “Als ik geen bus meer mag rijden van TCT, moet het ministerie mij ook een ander werk geven. Er zijn natuurlijk buschauffeurs die zich misdragen in het verkeer, maar ik doe dat niet. Waarom moet ik de dupe worden van anderen hun rijgedrag”, vraagt de jonge buschauffeur zich verontwaardigd af. Als jonge vent kreeg hij een werk als chauffeur en greep het aan. Hij is de enige kostwinnaar in huis.

Sushma Biere
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May