Vakcentrale Moederbond niet verzwakt
05 Jun 2012, 01:00
foto


“Soms moet je in het leven het mes erin zetten voor een herleving”, zegt Moederbondsvoorzitter Errol Snijders aan Starnieuws. Hij doelt daarmee op de schorsing van 21 bonden van de vakcentrale.

Ofschoon het een unicum in de geschiedenis van een vakcentrale is dat zoveel bonden van een vakcentrale in één keer zijn geschorst, is deze handeling volgens Snijders niet nieuw. Hij wijst erop De Moederbond al door een diep dal is gegaan toen tijdens het bestuur-Van Russel een groot deel van de bonden zich afscheidde en zich bundelden in de Organisatie van Samenwerkende Vakbonden (OSAV).
“Deze maatregelen moesten 20 jaar geleden al zijn genomen, maar steeds werd gedacht dat de mensen zouden weglopen”, legt Snijders uit. “Dit is wat ik heb geërfd en als we een sterke organisatie willen, moeten we een halt toeroepen aan ontwikkelingen die de vakcentrale schaden.”

De geschorste lidbonden moeten per lid SRD 1 afdragen aan de vakcentrale. Zelf innen de vakbonden per lid minimaal 1 procent van het netto-inkomen. Gemiddeld ligt dat tussen de SRD 15 en SRD 30 per maand. Snijders heeft de 21 bonden geschorst, omdat ze hun contributiegelden (SRD 1 per lid) niet afdragen aan de vakcentrale. Het gaat om iets meer dan 1.000 leden die zitten in de 21 geschorste bonden. De Moederbond kampt met financiële problemen, omdat de bonden zich niet houden aan de statuten.

Nodige stappen
Snijders wijst erop dat hij met juridisch advies handelt volgens de statuten en het Huishoudelijk Reglement. “Het is een interne kwestie en we zijn bezig de nodige stappen te nemen om hieruit te geraken”, zegt de Moederbondsvoorzitter.
Algemeen secretaris Murwin Leeflang zegt aan Starnieuws dat er een aantal dingen spelen en “in het belang van de organisatie" hij voorzichtig is met informatie. Hij stelde eerder dat Snijders handelt als een in het nauw gedreven kat. Hij zei het jammer te vinden dat de AVVS De Moederbond nu een gekortwiekte vakcentrale is. “De schorsing heeft enkel als doel deze lidbonden monddood te maken’, zegt Leeflang.

Volgens Snijders “hebben de bonden misschien een andere agenda.” Ofschoon de geschorste bonden het voorzitterschap van Snijders in twijfel trekken, hebben zij hun verzoek om een gesprek via de deurwaarder gericht aan “de voorzitter van de AVVS De Moederbond E.G.Snijders”. Leeflang zegt dat hij verdeel- en heerspolitiek bespeurt in de handeling van Snijders. Zo zouden alleen de bonden van de kritische Moederbondtoppers zijn geschorst. Snijders wijst erop dat hij slechts bonden heeft geschorst die geen contributie betalen. “De organisaties die betalen, waaronder ook bonden die Leeflang leidt (STVS, Huize Ashiana, Huize Betheljada), zijn niet geschorst.” Hij benadrukt dat de leden hun vakbondsbesturen ter verantwoording moeten roepen voor deze impasse.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May