Alfonsus parochie sluit activiteiten 120-jarig bestaan af
04 Jun 2012, 02:00
foto
Alfonsus parochianen en pater Karel Choennie op de dansvloer tijdens de riviercruise. (Foto: Edward Troon)


Met een riviercruise heeft de Alfonsus parochie de activiteiten rond het 120-jarige jubileum zondag afgesloten. Ruim 200 mensen hebben deelgenomen aan de riviertocht. De politiekapel en een dj zorgden voor de muziek. Vanuit de SMS-pier is er gevaren naar Nieuw-Amsterdam en vandaar uit langs de haven terug. De tocht duurde vier uren.

Als eerste is het lied ‘Hier sta ik Heer en geef U mijn woord van eer...’ gezongen. Daarna is er onder leiding van pater Karel Choennie gebeden. Er heerste een gezellige sfeer op de boot. De politiekapel zorgde ervoor dat velen de ‘dansvloer’ opzochten. Parochieraadslid Martha Haverkamp vertelt aan Starnieuws dat zes activiteiten gehouden zijn voor de parochianen. Zij vindt het jammer dat de participatie uit eigen gelederen ondermaats is geweest. Slechts dertig procent heeft meegedaan aan de evenementen. “Ik blijf doorgaan. Ik geef de moed niet op. Het komt wel goed”, blijft Haverkamp optimistisch.

Bisdom boven parochie
Carla Martopawiro is van de parochie ‘Maria, Koningin van de Wereld’ te Latour en doet mee aan alle activiteiten van het bisdom. Zij is office manager van 'Radio Immanuël’ van het rooms-katholieke Bisdom. “Ik wil juist overal ervaring uitwisselen. Voor mij is het Bisdom belangrijker dan een parochie”, stelt zij. Martopawiro zegt dat zij zich vooral met jongeren bezighoudt en hen stimuleert om ook aandacht te besteden aan de kerk. De gelovige is er trots op dat Caricom jeugdambassadeur Abigail Misdjan, uit haar parochie afkomstig is. Om haar vrolijkheid te illustreren, loopt zij dansend weg op de tonen van ‘Mooi misi kon dansi’.

Cherida Haimé van de Drie Koningen Parochie coördineert de maandelijkse trip naar Batavia. Elke laatste zaterdag gaan twee bussen mensen naar het bedevaartsoord. “Er is hier veel belangstelling voor, want vaak moeten wij mensen teleurstellen door gebrek aan plaats”, zegt Haimé. Ook zij vindt het Bisdom belangrijker dan alleen maar meedoen met de parochie. “Ik heb wel eens het gevoel dat leiders de parochie hoger willen stellen dan het Bisdom”, stelt Haimé.
Intussen is de SMS-boot ter hoogte van Nieuw-Amsterdam aangekomen en wendt de steven naar het zuiden. Terwijl de zon ondergaat over de linkeroever van de Surinamerivier, verschijnt de bijna volle maan boven de rechteroever. Dit ontgaat de deelnemers van de boottocht niet. Camera’s en smartphones klikken en flitsen om dit prachtige schouwspel vast te leggen.

Hoe ervaar je God?
“Het is geen vraag meer of God bestaat, maar het is de vraag hoe je God ervaart”, zegt pater Choennie. Hij merkt op dat mensen God te veel als wondermiddel zien voor alle problemen en ziekten die zij hebben. “En als dat niet werkt, zijn mensen teleurgesteld in God”. Hij verwijst naar de opvoering over het verhaal van de Vrouw van Job. Hij heeft zoveel beproevingen ondervonden, zonder dat hij het geloof in God heeft verloren.

Met de zes activiteiten die georganiseerd zijn, heeft de geestelijke gemerkt dat er verdieping is gekomen in het geloof en dat mensen veel meer voor elkaar over hebben. Hij kijkt met voldoening terug op het jubileumjaar. De boot is intussen veilig aangemeerd. Terwijl de passagiers de wal opgaan, speelt de politiekapel ‘Waka ini a leti fu Masra.

Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May