Galibi wil af van luidruchtige Guyanese vissers
05 Jun 2012, 10:00
foto
Het strand bij Galibi.


De bewoners van Galibi zijn de misdragingen van Guyanese vissers spuugzat en zien ze liever gaan dan komen. Deze vissers, die met SK-boten aan kustvisserij doen, komen onaangekondigd en zonder toestemming van de dorpen Christiaan- en Langamankondre aanmeren.

Hoofdbasia André Alemware doet tegenover Starnieuws te Albina zijn verhaal. Hij zegt dat er twee SK-boten op Galibi zijn aangemeerd met maar liefst tien Guyanezen. "Ze zijn via de Atlantische Oceaan naar ons dorp gekomen", klaagt Alemware. Dit gebeurt al drie jaren, omdat er geen controle is van de Surinaamse kust. De vissers verkopen hun vangst, bestaande uit veelal Bangbang, Jarabaka en Kandratiki, aan de plaatselijke bevolking. "En dat is oneerlijke concurrentie voor onze eigen vissers", zegt de dignitaris.

Einde aan komen
Wat de emmer doet overlopen, zijn de wilde drinkpartijen waaraan ze hun verdiensten besteden. Wanneer ze stomdronken zijn, zijn de onderlinge vechtpartijen en hun luidruchtig gedrag onverdraaglijk voor de dorpsbewoners. "Een keer werd zo een gevecht bijna fataal voor een stomdronken Guyanees", zegt Alamware. Over het gedrag van de Guyanezen is hij helemaal niet te spreken. "We willen hen niet meer in Galibi", zegt de hoofdbasia op beslissende toon.

Kapitein Ricardo Pane had in een eerder gesprek aangegeven dat hij ze vaker de toegang tot het dorp geweigerd heeft en ze heeft weggejaagd. "Als de bevolking het besluit heeft genomen dan heeft de dorpsleiding geen andere keus", zegt kapitein Ramses Kajoeramari⁠ van Langamankondre. Hij is tevens NDP-parlementariër voor Marowijne. De volksvertegenwoordiger zegt dat reeds met de politie van Albina is afgesproken dat indien op hen een beroep wordt gedaan, zij tot verwijdering van de Guyanezen zal overgaan. Kajoeramari⁠ zegt dat in het naaste verleden, na een uitdrukkelijk verzoek van de booteigenaren, ze tijdelijke opvang in het dorp kregen. "Nu zien we dat ze er een gewoonte van maken om Galibi zonder toestemming binnen te varen en verstoren de openbare rust in het dorp.".

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May