In een oogwenk verdwijnt het dak boven het hoofd
02 Jun 2012, 03:00
foto
Carlo Zuylen wijst op de schade die ook binnen is geleden. (Foto: Raoul Lith)


Het lijkt een enge droom voor de meeste mensen die ineens het dak boven hun hoofd zijn kwijtgeraakt. Velen liggen donderdag rond middernacht te slapen als in een oogwenk het veilige dak boven hun hoofd weggerukt wordt en het water door het plafond begint te sijpelen.

Carlo Zuylen, is in diepe rust in zijn woning aan de Kersstraat op Zorg en Hoop. Rond twaalf uur schrikt hij wakker door de knallen die hij hoort. “Ik kijk door het raam en zie een zinkplaat op het erf. Mijn dochters worden wakker, want ook het plafond van hun kamer is losgeraakt. Mijn vrouw stelt vast dat het plafond van het bad en toilet los hangt. We komen tot de ontdekking dat driekwart van ons dak is weggerukt door de wind. Het gaat om veertig zinkplaten waarvan slechts acht zijn terug gevonden”, vertelt Zuylen aan Starnieuws.

Hulp gekregen
Het getroffen gezin heeft een deel van de zinkplaten als ondersteuning van zijn buren gekregen. Terwijl jongens bezig zijn het dak weer te timmeren, vertelt het slachtoffer dat hij God dankbaar is dat er zich geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan. In de omgeving van de Kersstraat zijn er nog negen andere daken lichtelijk beschadigd. Het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) en de politie zijn rond twee uur vrijdagochtend komen oriënteren. NCCR heeft drie dakzeilen achtergelaten voor de familie Zuylen.

Aan de Hermitageweg, bij de bromfiets- en fietsonderdelen zaak, Mo A Sam, zijn twee mannen in de pittige zon van één uur bezig zinkplaten te timmeren. Mo Wei Man slaapt nog niet tegen middernacht en kijkt naar de televisie. “Ik hoor hoe het waait, regent en de krakende geluiden worden luider, maar besteed er verder geen aandacht aan. Na ongeveer een minuut voel ik druppels water op me vallen. Wij zijn gaan kijken van waar het water komt. Dan ontdekken wij tot onze schrik dat het dak voor meer dan driekwart is weggevlogen”.

Aangepakt
De familie, die al achttien jaren op het adres woont, heeft voor het eerst zoiets meegemaakt. Vrijdagmorgen zijn zinkplaten en hout gekocht om het dak opnieuw te laten maken. Mo Wei Man, vertelt dat de schade aan het dak bijkans SRD 3500 is. Dat is nog los van het bedrag dat aan de timmerlui moet worden betaald.

De familie heeft geen contact met de politie noch NCCR gemaakt. Die zijn ook niet op eigen initiatief geweest. Ook, de buren van de familie zitten in een huis zonder dak. Maar er wordt met man en macht gewerkt om alles dicht te timmeren.

Smeekt om oplossing
Van de Hermitageweg, rijdt Starnieuws de Brokopondolaan in. Daar is een verlaten huis te zien, met meer dan de helft van het dak op de berm. De stroomkabels liggen er verwrongen bij. De voorgevel van het huis is niet te zien, doordat het dak het uitzicht belemmert. Plotseling komt een oudere vrouw tevoorschijn. Zij kijkt bedrukt en is verdrietig. “Ik weet niet waarom dit met mij gebeurt, ik kan alleen huilen en niets meer.”

Door haar 74-jarige leeftijd woont zij in bij haar jongere zus. Het huis heeft zij gesloten achtergelaten omdat zij zich alleen niet meer veilig voelt. Er is sinds april vorig jaar drie keer ingebroken. “Alles wat ik had, hebben die boeven weggedragen, zelfs mijn kleren. Nu gebeurt dit. Er is geen dak meer op het huis. Een zwerver slaapt elke dag op het balkon. Waar moet ik beginnen”, jammert het slachtoffer. Zij werd gebeld door haar buurvrouw met het droevige bericht. Over het bestaan van NCCR heeft zij nog niet gehoord. Wel hoopt zij dat er een oplossing kan komen voor haar situatie.

Sushma Biere
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May