Persverklaring EU doet ‘politiek dialoog’ springen
31 May 2012, 02:00
foto


De Surinaamse delegatie onder leiding van minister Winston Lackin (Buitenlandse Zaken) is onaangenaam verrast met de persverklaring tijdens de ‘politieke dialoog’ met de Europese Unie (EU). In de derde alinea, die aanleiding is geweest voor het mislukken van de dialoog, staat aangegeven dat de EU haar bezorgdheid heeft geuit over de amnestiewet en heeft aangedrongen die terug te roepen.

Suriname zou ook zijn aangemaand het Moiwana vonnis van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) uit te voeren, het 8 december proces te laten voortgaan, intimidatie van personen na te laten en het recht op vrije meningsuiting te respecteren.

Voor de gek gehouden
De EU stelde aan Suriname voor om de persverklaring samen uit te geven. Lackin zei op een persconferentie woensdag dat Suriname het oneens was met de vooraf opgestelde verklaring. Het debat dat volgens Lackin een heel goed verloop had, werd op basis hiervan op het eind een fiasco.

“Eigenlijk zijn we gewoon voor de gek gehouden door de EU-delegatie. We hebben samen de hele dag mooie praatjes gehouden, met complimenten aan Suriname over van alles en nog wat. Ik en de deskundigen van alle ministeries en de Centrale Bank van Suriname hebben uitgebreid verslag gedaan en vragen beantwoord. Ik heb de EU ambassadeur dan ook gezegd teleurgesteld te zijn”, zei de bewindsman die hieraan toevoegde dat hij zich diplomatisch uitdrukt.

Weigering
Lackin deelde mee dat EU geweigerd heeft om een gezamenlijke verklaring op te stellen en samen een persconferentie te beleggen. De vooraf opgestelde persverklaring van de EU werd op vragen van journalisten door Lackin vertoond en afgegeven. De in het Engels opgestelde verklaring heeft als kop Press release, political dialogue EU-Suriname 30 May 2012.

Lackin voorzag de journalisten op de persconferentie ook van een uitgebreide agenda die vooraf is afgesproken en behandeld tijdens de dialoog.
De minister zei dat Suriname moeite had met de derde alinea in de persverklaring, maar er was geen ruimte om hier veranderingen in te brengen. Ook werd niet toegestaan dat Suriname zijn visie erin verwoordde. In de verklaring staat eveneens Moiwana opgenomen, terwijl volgens Lackin er tijdens de ontmoeting met geen woord is gerept over Moiwana.

Uitgebreid visie gegeven
Suriname heeft volgens de bewindsman in de ontmoeting uitgebreid zijn visie gegeven op de amnestiekwestie, de lijn die de regering volgt met regionale en internationale organisaties voor waarheidsvinding en de over rechtsstaat. Suriname zou ook hebben gevraagd dat de Nederlandse documenten die kunnen leiden tot waarheidsvinding, maar door dat land voor 60 jaar als geheimdocumenten zijn vastgelegd, openbaar worden gemaakt.

In de EU-delegatie zaten onder andere twee vertegenwoordigers van Nederland. Die hebben bevestigd dat Suriname een verzoek heeft gedaan aan Nederland voor het openbaar maken van de documenten. In de verklaring wordt niets gezegd over wat Suriname tijdens het debat naar voren heeft gebracht.
De delegatie van de EU bestond naast EU-ambassadeur Robert Kopecky uit vertegenwoordigers van Nederland, Spanje en Frankrijk. Lackin zegt dat deze week nog Suriname een diplomatieke nota zal sturen naar het hoofdkwartier van de EU in Brussel. Hierin zal protest worden aangetekend tegen de gang van zaken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May