ICJ: Er is ruimte voor eerlijk proces
29 May 2012, 23:00
foto


De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zegt in een officieel verslag, dat vandaag is uitgebracht, veel respect te hebben voor de Surinaamse rechtspraak. Ze is nog steeds van oordeel dat er in Suriname ruimte is voor een eerlijk proces. De Britse advocaat Jeff Handmaker heeft het 8 decemberstrafproces op 11 mei gevolgd en heeft verschillende gesprekken gevoerd.

Door de amnestiewet aan te nemen en af te kondigen is de ruimte voor een eerlijk proces onder druk komen te staan, zegt de ICJ. In het verslag wordt gevraagd aan de Surinaamse rechtspraak om de "judiciële verantwoordelijkheden te nemen en snel een oordeel te geven over de vraag of de amnestiewet in strijd is met de grondwet van Suriname en Surinames internationale verplichtingen".

EU Dialoog
De ICJ erkent dat de Surinaamse regering volledige medewerking heeft verleend aan de onafhankelijke waarnemersmissie. De ICJ ziet dit als zeer positief teken van transparantie en vertrouwen in de rechtsstaat. De ICJ ziet het belang van vrije en onafhankelijke media en is zeer onder de indruk van de professionele werkwijze van vele Surinaamse en internationale journalisten die dit proces volgen.

Woensdagmorgen vindt de politieke dialoog plaats tussen de Europese Unie en Suriname. De amnestiewet staat eveneens op de agenda. De ICJ roept alle deelnemers aan deze dialoog op om over de verenigbaarheid van de amnestiewet met internationale verplichtingen te praten. Aanbevolen wordt om aandacht te besteden aan de jurisprudentie van het Mensenrechten Comité van de Verenigde Naties en het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May