Harry Kensmil 'tot hoger leven opgeroepen'
29 May 2012, 15:20
foto


In ’s land Hospitaal is vanmorgen Harry Kensmil overleden. Kensmil was minister in het overgangskabinet in de periode 1986 tot1987. Hij was minister van Natuurlijke Hulpbronnen en Energie en later beleidsadviseur op het kabinet van de president en vicepresident.

Van Kensmil is vooral bekend dat hij ondanks zijn politieke overtuiging, door verschillende regeringen is gevraagd die bij te staan in onderhandelingen en advies. Zo is hij vaker ingezet als hoofdonderhandelaar met bonden en heeft hij zitting genomen in verschillende overheidsorganen, zoals de Staatsraad en was lid van commissarissen van verschillende parastatale bedrijven zoals Staatsolie en Telesur.

Zeer gewaardeerd
Voorzitter Ronald Venetiaan van de Nationale Partij Suriname (NPS) waar Kensmil lid van was, zegt aan Starnieuws dat de partij, maar Suriname in het bijzonder, een grote zoon verliest. “Hij heeft rake klappen moeten incasseren als gevolg van de staatsgreep van 1980, maar dat heeft hem nooit ervan weerhouden zijn kennis en diensten ter beschikking te stellen van opeenvolgende regeringen.

Venetiaan zegt dat Kensmil in de aanloop naar de onafhankelijkheid enorm veel ervaring heeft opgedaan. Kensmil is ook na het bereiken van zijn pensioengerechtigde leeftijd gevraagd zijn werk op het kabinet van de president voort te zetten. Bij de wisseling van kabinet Venetiaan 3 naar kabinet Bouterse beëindigde hij zijn actieve loopbaan.

Voorbeeldfiguur
“Ik verlies een echte vriend en voorbeeldgever”, zegt Jack Uden, directeur van Jack Tours. Hij wijst er op dat Kensmil een bijzondere Surinamer is geweest die het Surinaamse belang altijd voorop stelde. Het is daarom dat Kensmil in zijn werk als top ambtenaar alle regeringen in zijn leven heeft weten te overleven.

Uden kent Kensmil vooral vanuit het ordewezen en kerkelijke activiteiten binnen de Evangelische Broedergemeente in Suriname (EBGS). De wijze waarop hij met mensen omging, maar zeker zijn geestelijke rijpheid zijn tekenend”, typeert Uden hem.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May