Girjasing pleit voor preventie hart- en vaataandoeningen
29 May 2012, 04:00
foto


Assembleelid Sheilendra Girjasing (Nieuw Front/VHP) pleit ervoor dat statine op een voorschrift van de arts wordt verstrekt, zonder dat er ontheffing gevraagd moet worden. Statine wordt voorgeschreven bij een verhoogd cholesterol, suikerziekte en preventie van hart- en vaatziekten. Girjasing schrijft in een brief aan minister Michel Blokland van Volksgezondheid dat het gaat om preventie. Hij voert aan dat hart- en vaatziekten behoren tot de drie top doodsoorzaken in Suriname.

Het beleid van Volksgezondheid is erop gericht dat statinen gratis worden verstrekt door het Staatsziekenfonds en het ministerie van Sociale Zaken. Dit geldt voor mensen die volgens bepaalde criteria in aanmerking hiervoor komen op basis van de voorschriften van Volksgezondheid. Girjasing merkt op dat de procedure om toestemming te krijgen omslachtig is en meestal niet beoordeeld wordt op basis van realistische normen.

Girjasing verwijst naar een onderzoek gedaan naar de preventie van cardiovaculaire (hart- en bloedvaten) aandoeningen. "Bij schijnbaar gezonde personen met uiteenlopende risicofactoren wordt het gebruik van statine geassocieerd met een significante langere overleving en verminderd risico op ernstige cardiovasculaire aandoening". (Dr. A.J.F.A. Kerst). Om de preventie te bevorderen vraagt Girjasing om ook schijnbaar gezonde personen met uiteenlopende cardiovasculaire aandoeningen in staat te stellen om een statine in te nemen, zoals de conclusie van het onderzoek. Het assembleelid beveelt aan dat deze maatregel gepaard gaat met een goede voorlichting in samenwerking met niet gouvernementele organisaties.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May