Guyana staat achter Bouterse in EU-ACP kwestie
25 May 2012, 11:30
foto


Buurland Guyana zal zich verzetten tegen elke boycot van Nederland en de Europese Unie om de EU-ACP meeting van november niet door te laten gaan in Paramaribo.

President Donald Ramotar van Guyana zegt in gesprek met de Guyanese krant Kaieteur News dat het volk van Suriname en zijn democratisch gekozen president Desi Bouterse vrienden zijn van Guyana. Hij vindt dat als de Europese Unie respect heeft voor democratie, zij ook de wil van het Surinaamse volk moet respecteren.

Bevestiging
Ramotar reageert op berichten van Nederlandse Europarlementariërs die aangeven dat de EU het unaniem besluit heeft genomen dat de EU/ACP meeting niet meer in Suriname wordt gehouden. De reactie van Ramotar komt nadat hij van de Europese vertegenwoordiging in Guyana heeft vernomen dat de berichten op waarheid berusten. Ramotar merkt op dat hij officieel niets heeft vernomen van het Europees Parlement. Voor Guyana staat nog altijd vast dat de meeting in Suriname wordt gehouden.

Uit de rapportage van de EU-delegatie wordt opgemaakt dat Bouterse met dit soort internationale meetings in Suriname wil aantonen dat hij internationaal nog voldoende ondersteuning en acceptatie geniet. De EU-ACP is de grootste multilaterale vergadering na de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, en zou bijna 1.000 parlementariërs van de Europese Unie, Afrika, de Carïbische en Pacifische Staten, naar Suriname brengen.

Beslissende stem
Volgens het bericht in Kaieteur News wil de Europese Unie dat de vergadering in een ander land in de Caribische regio wordt gehouden. Gedacht wordt in eerste instantie aan Guyana. Andere opties zijn Curaçao of Aruba. De Nederlandse Europarlementariër Toine Manders meent dat het niet goed zou zijn voor de EU-ACS-relatie als de ACP-landen besluiten Suriname te ondersteunen. Manders zou ook hebben aangegeven dat het Europa is die veel geld stopt in de meeting en dus daarom een doorslaggevende stem zou moeten hebben over de locatie. De ACP-landen komen de volgende week in Denemarken bijeen. Daar zal besloten worden of zij Suriname ook ondersteunen.

Bouterse die momenteel voorzitter van de Caricom is, waar Guyana bij is aangesloten, heeft op een persconferentie ook al aangegeven dat de Caricom-landen pal achter hem staan en dat met name Jamaica zou hebben aangegeven dat de Caricom niet zal dulden dat met hun voorzitter wordt gesold. Bouterse gaf toen af op de Surinaamse media die zich slechts zou hebben geconcentreerd op berichtgeving vanuit Nederland.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May