IMF gaat voorbij aan effecten economische indicatoren
25 May 2012, 06:00
foto


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat volgens de Nieuw Front-oppositieleden Radjkoemar Randjietsingh (VHP) en Ronald Venetiaan (NPS), totaal voorbij aan de effecten van economische indicatoren in Suriname. Dit internationale instituut is in zijn laatste rapport positief gestemd over de macro-economische situatie van Suriname.

De kredietwaardigheid van het land is zelfs opgewaardeerd door Standard & Poors van B+ naar 'BB-/B'-status. Volgens Venetiaan zijn de rapporten van het IMF slechts een bevestiging van een beleid in Suriname dat al langer dan 15 jaar gaande is. “Het IMF stelt steeds vast dat ons geld in goede conditie verkeert”, benadrukt de ex-president, die bekend is met tal van soortgelijke rapporten in de drie termijnen waarin hij president is geweest.

Sociale kant
Venetiaan en Randjietsingh voeren aan dat er bij dit soort rapporten een sociale kant is van het verhaal. “De effecten van die macro-economische indicatoren zijn niet dragelijk. Dat is niet iets waar het IMF zich mee bezig houdt, maar dat moeten we wel vaststellen met z’n allen hier in Suriname en niet doen alsof met de rapporten van het IMF we in een rijk land leven en er geen sociale problemen zijn”, zegt Venetiaan.

Volgens Randjietsingh heeft de regering zich verrijkt met de verhoging van de government take en de devaluatie van de SRD afgewenteld op de samenleving. “Het beloofde stabiliteitsfonds is niet gekomen. Grote voorgenomen ontwikkelingsplannen blijken een fiasco te zijn, zoals de aangekondigde palmolie projecten. De investeringen zijn uitgebleven. “Er zijn legio problemen. Waar enerzijds de regering zich beijvert voor goede economische cijfers zijn er tal van maatschappelijke problemen en die zijn voor rekening van het volk”, meent de VHP-parlementariër.

Imago
Venetiaan vindt dat de slechte sociale omstandigheden waar de samenleving in verkeert, en het hoofd niet boven water kan houden, ook belangrijke economische indicatoren moeten zijn. Volgens de politicus zou het goed zijn wanneer voor zulke rapporten ook gesprekken worden gevoerd, rechtstreeks met huishoudens, om na te gaan of die uitkomen met hun budget.

Randjietsingh is vooral niet te spreken over het imago dat de regering opbouwt. Volgens hem is er geen respect voor wet en recht. Hij vindt de informatieverstrekking vanuit de regering eenzijdig. De politicus wijst op de vele buitenlandse reizen die worden gemaakt. “Het IMF zou er rekening mee moeten houden dat ontwikkeling komt door een volk dat niet in armoede leeft en de kans heeft zich op te werken”, zegt hij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May