Suriname kende twee turbulente jaren na 25 mei 2010
25 May 2012, 00:05
foto
Desi Bouterse na zijn verkiezing als president.


Politici van de oppositie én de coalitie zijn twee jaar na de verkiezingen van 25 mei 2010 het over één ding eens. Suriname heeft twee turbulente jaren gekend sinds Desi Bouterse in De Nationale Assemblee werd gekozen tot president van het land. Over hoe de twee turbulente jaren eruit hebben gezien, hebben de politici uiteenlopende meningen.

Ex-president Ronald Venetiaan, nu parlementariër (Nieuw Front/NPS), zegt aan Starnieuws dat de regering-Bouterse eigenlijk helemaal niets heeft gedaan, dan voor zichzelf te werken en te laten werken. “De afgelopen jaren heeft niets en niemand anders centraal gestaan dan de persoon van de president”, meent Venetiaan. "De aanname van de amnestiewet is het dieptepunt van de afgelopen twee jaren", zegt Venetiaan.

Eerste helft wedstrijd
Coalitie parlementariër Rashied Doekhie, die tevens de woordvoerder is van de Nationale Democratische Partij (NDP), vindt dat de bewogen twee jaren liever vertaald kunnen worden in het ‘zich vast bijten in de chaotische situatie’ die de regering-Bouterse is komen aantreffen.

"We hadden niet gerekend om zoveel chaos aan te treffen. Nu zijn er twee jaar voorbij. Die periode vergelijk ik met de eerste helft van een voetbalwedstrijd. We hebben de eerste helft niet verloren en ook niet gelijk gespeeld, maar kan ik zeggen dat we een lichte 1-0 voorsprong hebben opgebouwd die in de tweede helft meer dan verdubbeld zal worden. Eerst hebben we de rommel moeten opruimen en orde op zaken moeten stellen. Als ik de regering een cijfer moet geven voor de afgelopen twee jaren is het een 7. Maar dat is niet goed genoeg om ons in 2015 in het zadel te houden, we hebben een 9 nodig”, zegt Doekhie.

Uitvoering mank
Ronny Asabina, fractieleider van Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP), die sinds enkele weken niet meer tot de coalitie behoort, zegt dat de regering een goede start heeft gemaakt. Maar dan wel met beloften in het beleidsplan en de begroting. “Die spreken aan, maar de uitvoering daarvan is zeer mank en beneden maats geweest. Het gebrek aan partnerschap, vertrouwen en de mogelijkheid om uit te voeren, zijn de zwakke punten die de regering de das dreigen om te doen”, stelt hij.
Asabina vindt dat de regering niet heeft gezorgd voor belangrijke randvoorwaarden om het land tot ontwikkeling te brengen. Hij noemt de investeringswet, belastinghervormingen en de wet op de jaarrekening. We moeten ook niet vergeten dat investeerders vooral kijken naar, hoe het staat met de rechtsstaat, investeringsfaciliteiten en belastingwetten”, zegt Asabina.

Parlementariër Harish Monorath van Nieuw Suriname, die nog altijd wacht op een officiële mededeling van Bouterse of deze partij en haar twee parlementariërs nog tot de coalitie behoren, zegt niets gemerkt te hebben van het sociaal akkoord en de beloftes van president Bouterse uit de regeringsverklaring. Het vervangen en of reshufflen van 11 ministers in twee jaar geeft een zeer negatief beeld van hoe het beleid in elkaar heeft gezeten en de kwaliteit daarvan. “We zijn ook niet in staat geweest ‘the right man on the right place’ te zetten. Daarnaast is de verhoging van de government take een zware klap geweest voor de productiesector”, zegt Monorath.

Veel te doen
Behalve Venetiaan vinden de politici dat er toch nog goede vruchten zijn afgeworpen. Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh kan van alle politici wel de meeste minpunten opsommen, maar zegt het positief te vinden dat de Surinaamse munt waardevast is gemaakt, het toerisme wordt ontwikkeld en dat buitenlandse schulden worden betaald. “Een beleid van het Nieuw Front dat wordt gecontinueerd”, voegt hij aan toe.

Doekhie zegt dat zijn regering, wil die terug komen, zich ervan moet verzekeren dat het gronduitgiftebeleid en woningbouw van de grond komen. Er zal ook hard gewerkt moeten worden aan de hervorming van het onderwijs, sociale zekerheden en vooral de volksgezondheid. “Het doe-jaar van de president is al half op weg dus zal haast gemaakt moeten worden”, zegt Monorath.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May