Suriname doet mee aan onderzoek POP’s in moedermelk
24 May 2012, 13:00
foto


Gevaarlijke en moeilijk breekbare gifstoffen kunnen voorkomen in moedermelk. Deze Persistent Organic Pollutants (POP’s) worden doorgegeven aan baby’s. Daarom heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een onderzoeksproject geïnitieerd waarbij wordt gemeten in hoeverre de mens wordt blootgesteld aan deze stoffen. In Suriname zijn vijftig moeders geselecteerd voor het onderzoek. Zij staan borstmelk af voor verder onderzoek. Dit project loopt van februari tot juli.

De wereld kent een explosieve toename van chemicaliën waarvan sommige niet af breken en zich over de hele aarde verspreiden. Hoewel deze stoffen afzonderlijk in kleine concentratie aanwezig zijn, kunnen ze tezamen tot een scala van negatieve gezondheidseffecten leiden.

Bijdrage Suriname
Suriname heeft zich door het ratificeren van de Stockholm Conventie gecommitteerd aan het terugdringen van POP’s in het milieu. Als onderdeel daarvan is in 2011 een onderzoek gestart naar het voorkomen van POP’s in moedermelk in Suriname. Ter uitvoering is hiertoe een werkgroep onder voorzitterschap van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG), ingesteld. De werkgroep bestaat behalve het BOG uit leden van het ministerie van Volksgezondheid en ambtenaren van de milieusectie van het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu.

Het BOG benadrukt dat het doel van de studie niet slechts bedoeld is om bij te dragen aan de evaluatie van de effectiviteit van de Stockholm Conventie bij het terugdringen of elimineren van POP's in het milieu, maar ook om Informatie te verschaffen over de gevolgen hiervan voor de volksgezondheid.

Beste voeding voor kinderen
In samenwerking met de UNDP en met logistiek ondersteuning van Stibosu is in de maanden november en december 2011 het BOG gestart met het veldwerk. Het Stibosu ondersteunt dit project omdat zij van mening zijn dat borstvoeding beschermd en bevorderd moet worden en bovenal ondersteund moet worden als de optimale babyvoeding. Uiteindelijk moet deze studie gezien worden als een promotie van borstvoeding omdat het zal helpen bij de eliminatie van POP's uit het milieu en zodoende uit de moedermelk.

De selectie van vrouwen die melk afstaan ten behoeve van dit onderzoek vond plaats via de prenatale poliklinieken van de RGD in Paramaribo en Wanica. Deels vindt dit onderzoek plaats door het Centraal Laboratorium van het BOG. Een ander deel van het onderzoek zal door de WHO plaatsvinden in Duitsland.
Om een indicatie te geven van eventuele veranderingen in het voorkomen van deze schadelijke stoffen in het milieu zal dit onderzoek om de 4 tot 5 jaar herhaald worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May