Rode Kruis betrekt schoolkinderen bij rampenplan
23 May 2012, 18:00
foto
Willy King bezig met de kinderen van Para en Commewijne. (Foto: Raoul Lith)


Het Surinaams Rode Kruis betrekt scholieren bij rampen en ongelukken. Vandaag zijn leerlingen van twee basisscholen uit Commewijne en drie uit Para getraind tot brigadier van hun school. Field Officer Willy King zegt aan Starnieuws dat de kinderen een bijdrage kunnen leveren als er een noodgeval of ongeluk zich zou voordoen op hun school.

De kinderen worden voor verschillende vaardigheden getraind. Het gaat om veiligheid & evacuatie, brand en ehbo. Bij een ongeluk op school kunnen de brigadiers ingezet worden. Ze hebben geleerd hoe een wond te behandelen en hoe te handelen bij flauwte. De groep veiligheid helpt bij de begeleiding als er geëvacueerd moet worden. Maar ook vandalisme en het doorgeven van pesterijen. Er is op school een rampenbeheersingsteam dat bestaat uit leerkrachten, ouders en buurtbewoners.

Eerste land in regio
King deelt mee dat het vrijwilligersproject gefinancierd wordt door de Europese Unie. Suriname is het eerste Caribische land dat het scholenprogramma heeft doorgevoerd. Het is de bedoeling om de ervaring te delen met Caribische landen. De eerste trainingen zijn verzorgd in Wageningen. Flinke kinderen van de derde klas en overwegend de vierde klas worden getraind tot brigadiertjes.

De training is in samenwerking met het Korps Politie Suriname en het Korps Brandweer Suriname. De training wordt verzorgd op het hoofdkantoor van het Surinaamse Rode Kruis. De kinderen vinden het leuk om brigadier te zijn en zo mee een bijdrage te kunnen leveren bij een ramp of een noodgeval. Morgen is een andere groep aan de beurt. De trainingen worden vrijdag afgesloten.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May