Workshop beheersgebieden Nickerie levert veel data
23 May 2012, 10:00
foto
Een deel van de participanten dinsdag tijdens hun bezoek aan Bigi Pan.


De kick off van het project ‘Suriname Coastal Protected Areas Management’ in Nieuw Nickerie is boven verwachting veel beter geweest. Opmerkelijk was de actieve participatie van de stakeholders, die niet alleen de problemen hebben aangekaart, maar ook met oplossingen kwamen.

Het tweedaagse seminar is gisteren afgesloten met een oriëntatiebezoek aan het beheersgebied Bigi Pan. Er zijn twee locaties bezocht in het gebied waaronder Bonbush waar de dammen waren doorbroken. Hesdy Esajas, waarnemend hoofd van de dienst ’s Lands Bosbeheer (LBB), zegt dat de locaties in redelijke staat verkeren. “Er is goed gewerkt aan de dambreuken en is er behalve een aanspoeling van zand en schelpen, ook een lichte afkalving te merken”, zegt hij aan Starnieuws. Samen met andere instanties waaronder het ministerie van Openbare Werken zal worden bekeken, wat er gedaan moet worden om calamiteiten te voorkomen.

De LBB-functionaris is heel tevreden met de informatie die uit de workshops is verkregen. “Het gaat om mensen die het gebied heel goed kennen en gedurende de jaren precies kunnen zeggen wat de gevolgen zijn geweest als bijvoorbeeld Parwa in een bepaald gebied was weggekapt. Het gaat om data, zeer veel bruikbare informatie.” Hij is zeer te spreken over de respons en de oplossingsmodellen die zijn aangedragen door de mensen die in het veld bezig zijn, variërend van vissers en jagers tot opzichters en touroperators.

Zelf aanpakken
Belangrijk is ook dat de stakeholders nu precies weten bij welke instantie zij precies moeten zijn als er bijvoorbeeld zand wordt afgegraven in het Bigi Pan gebied. “We hebben de mensen erop gewezen dat zij niet alleen moeten wachten op de overheid, maar zelf moeten aanpakken en alert moeten zijn op activiteiten in het gebied.” LBB is de centrale beheerder van de beheersgebieden, maar de Geologische Mijnbouwkundige Dienst bijvoorbeeld kan direct optreden bij illegale zandafgravingen, legt Esajas uit.

Uit de workshop moet uiteindelijk de rol van de stakeholders duidelijk worden bij het verbeteren van het management van de beheersgebieden Bigi Pan, Noord-Coronie en Noord-Saramacca. Volgende week worden deze workshops gehouden in Coronie en begin juli in Saramacca. “Er is een goede wisselwerking geweest en de basis voor een goede communicatie met de stakeholders is gelegd”, zegt Esajas. De informatie van de workshops wordt verwerkt en zal dienen als onder andere data voor de volgende etappe, wanneer de consultants aan de beurt zijn in dit project.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May