Mexico en Caricom tekenen overeenkomsten
22 May 2012, 00:00
foto
De premier van Barbados Freundel Stuart (links), Mexico's president Felipe Calderón en Caricom-voorzitter Desi Bouterse. (Foto: Nationnews/Nigel Browne)


De Caricom lidlanden en Mexico hebben de afgelopen dagen inhoud gegeven aan een diepere samenwerking. In Barbados zijn twee overeenkomsten getekend. De ene gaat over hoger onderwijs, terwijl de tweede te maken heeft met een driezijdige samenwerking met Haïti.

Caricom-voorzitter Desi Bouterse heeft aan het eind van de tweede Caricom-Mexico vergadering in Barbados zijn Mexicaanse ambtgenoot Felipe Calderón bedankt voor zijn inzet om de relatie tussen Mexico en de Caricom inhoud te willen geven. “De Caricom zal u blijven herinneren als een ware vriend”, zei Bouterse.

Noodzaak
De eerste stappen voor de samenwerking tussen Mexico en de Caricom werden gezet tijdens de inauguratie van Calderón in 2010, nadat hij werd ingezworen als president van Mexico. President Bouterse zegt dat die eerste Caricom-Mexico top bijna een noodzaak was, omdat toen bleek dat de landen in de regio en Latijns-Amerika gemeenschappelijke problemen ondervonden van de effecten van de financiële crisis die toen al heerste in de wereld. “Onze besprekingen werden toen verankerd rond het thema van gemeenschappelijke uitdagingen en de behoefte aan een strategisch vennootschap die ons zou helpen de uitdagingen aan te gaan en oplossingen te vinden voor onze volken”, zei Bouterse.

Volgens Bouterse zijn er nog altijd bedreigingen. Hij noemde energie, veiligheid, klimaatverandering, duurzame ontwikkeling en voedselveiligheid. Op de besprekingen van de afgelopen dagen was brandstofvoorziening als energiebron voor de economieën een belangrijk onderwerp. Ook economische groei en het creëren van arbeidsplaatsen kwamen te sprake. Onderwerpen zoals transnationale veiligheid, criminaliteit en de effecten daarvan werden eveneens besproken. Bouterse benadrukte dat dit soort bedreigingen een gevaar vormen voor de ontwikkeling van de economieën van de landen.

Spreekbuis Caricom
De Caricom-voorman zegt dat de regionale organisatie belangstelling heeft te participeren in samenwerkingsovereenkomsten binnen de 20 geïndustrialiseerde landen (G-20). Echter hebben de Caricom-landen daarin geen stem. In april is tijdens de zesde top van landen die behoren tot de Amerika's, wel aandacht gevraagd door de Caricom voor issues die op haar betrekking hebben. Er is gesproken over de steun die financiële instellingen geven aan landen in ontwikkeling en de criteria die daarbij horen. Mexico wordt in juni voorzitter van de G-20. Bouterse zei dat de Caricom gemeenschap er op rekent dat Calderón, tijdens de G-20 top die dan zal worden gehouden, als spreekbuis zal dienen van de Caricom. “Wij hopen op positieve resultaten uit die besprekingen”, zei Bouterse.

De Caricom en Mexico hebben een lijst samengesteld van issues die Mexico op de G-20 top in juni zal bespreken. Het gaat om, economische stabilisatie en structurele hervormingen, het versterken van het financiële systeem en het bevorderen van financiële mogelijkheden als ondersteuning voor de kleine economieën.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May