Zonder biodiversiteit geen leven op aarde mogelijk
22 May 2012, 05:00
foto


Het directoraat Milieu van het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) benadrukt dat zonder de diensten van biodiversiteit er geen leven op aarde mogelijk is. Biodiversiteit is de verzamelnaam van alles wat leeft, planten, dieren en mensen maar ook alle levensvormen.

Vandaag, 22 mei, is het de internationale Dag van de Biodiversiteit. Deze dag is door de Verenigde Naties (VN) in het leven geroepen om het belang van en de bewustwording over biodiversiteit te vergroten.

Mariene biodiversiteit
Het thema voor dit jaar is mariene biodiversiteit. Dat is de rijkdom die er is aan levensvormen zoals vissen, planten, koraalriffen en mangrovebomen in het woongebied van de zeeën, oceanen en rivieren. Zeeën, oceanen en rivieren zijn belangrijk voor de mens. Deze voorzien de mens van voedsel, zijn een vitale bron van eiwitten, generen inkomsten door de visserij, zijn ter recreatie, nemen koolzuurgas op en zijn ook belangrijk bij het reguleren van het klimaat.

Ook Suriname is rijk aan mariene en ook kustbiodiversiteit. Garnalen, zeeschildpadden, dolfijnen, vissen, kustvogels en mangrovebomen zijn onder andere deel hiervan. Biodiversiteit inclusief mariene biodiversiteit is belangrijk voor het voortbestaan van de mens. Zonder de goederen en diensten van biodiversiteit is leven op aarde niet mogelijk. Echter staan wereldwijd al deze rijkdommen onder druk van menselijk activiteiten, waaronder overbevissing, destructieve visserijmethoden, vervuiling door afval en verzuring door te hoge uitstoot van koolzuurgas. Het gevolg hiervan is dat het verlies aan biodiversiteit steeds toeneemt.

Kraamkamer
De functies van de verschillende woongebieden, waaronder mangrove en riviermonding gebieden zijn ook belangrijk voor de mens. De mangroves vormen een natuurlijke bescherming van de kust tegen zee invloeden door haar sterke wortels, dienen als filter voor het sediment dat de zee instroomt, hebben ook een productiefunctie (hout) en zijn de kraamkamer voor nieuw leven van vissen en garnalen.

Deze mangrove gebieden dienen als foerage en broedplaatsen voor vogels en vissen leggen er hun eitjes in. Door het ondiepe water en het wortelstelsel van de mangroves vinden de vissen ook schuilplaats tegen roofdieren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May