OBS eist 15% verhoging voor boot- en bushouders (update)
21 May 2012, 15:00
foto
Kenneth Themen, voorzitter OBS.


De Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname, die voor de overheid vervoersdiensten onderhoudt, eist een verhoging van 15 procent. Dit is volgens OBS-voorzitter Kenneth Themen redelijk maar nog niet eens in de buurt van de werkelijke cijfers van de organisatie, die gebaseerd zijn op de inflatiecijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek. De leden wilden 40% verhoging.

De OBS zal geen genoegen nemen met een extra 30 cent die de regering heeft gegeven aan de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO), na de laatste verhoging van de dieselprijs.
De OBS stelde vandaag op een persconferentie dat zij druk wil uitoefenen op de regering om met haar om de tafel te gaan zitten. Een vergadering die het ministerie Onderwijs en Volksontwikkeling vandaag heeft aangekondigd, kwam nadat de OBS al besloten had een persconferentie te houden. Het resultaat van dat gesprek zal eerst met de leden van de OBS worden doorgesproken voordat eventuele acties ondernomen worden.

Ultimatum
Themen zegt wel dat de regering anderhalve week de tijd krijgt om orde op zaken te stellen. De OBS-voorman benadrukt dat zijn bestuur er niet voor zal zorgen dat acties van de OBS het land schade zullen berokkenen. Themen die openlijk uitkomt voor zijn politieke verbintenis met de NDP van president Desi Bouterse, waarschuwt de oppositie geen ‘paardje te rijden’ op de rug van de OBS en munt te slaan uit de acties van de bus- en boothouders.

Themen legt uit dat de OBS voor een structurele oplossing gaat om dit probleem op te lossen. “We willen óf de 15 procent verhoging óf de mogelijkheid om samen met de regering te zoeken naar oplossingen om bijvoorbeeld invoerrechtenvrij onderdelen te kunnen importeren”, zegt hij. Hij wijst er op dat de meeste bussen van de OBS die diensten verrichten voor de overheid, tussen de 25 en 35 jaar oud zijn. “Ik kan u zeggen dat het rijdende doodkisten zijn, omdat de bushouder niet in staat is kwalitatieve onderdelen te kopen maar onderdelen van mindere kwaliteit om de bussen rijdende te houden.”

Erbarmelijk bestaan
De OBS-voorman zegt dat de bushouders met het inkomen dat zij van de overheid krijgen een erbarmelijk bestaan lijden. Hij somt op dat zij naast het in rijdende staat houden van de bussen, ook moeten zorgen voor alle sociale lasten voor zichzelf en hun gezin. De eis van de leden vindt hij daarom rechtvaardig en het heeft al te lang geduurd. Volgens hem zal de eis van de OBS niet aanzetten tot een inflatie.
“Het gaat goed met de economie van het land. Bij de Centrale Bank zijn er verhogingen gegeven, de ambtenarenvakbond roept om een verhoging en ook anderen. We zullen er wel voor waken dat we een loonsverhoging vragen die niet aanzet tot het verhogen van de inflatie, maar ondernemers zijn de ruggengraat van het land”, meent Themen.

De OBS verzorgt het nationaal openbaar vervoer van de overheid. Het zorgvervoer, vervoer van leerlingen en leerkrachten in het binnenland. Het gaat om bus- en bootvervoer.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May