Surinaamse Du-dans krijgt meer bekendheid
21 May 2012, 20:00
foto


Vier leden van de jongerenafdeling Naks Wan Rutu zullen hun Du-zang- en danskunsten vertonen tijdens een cultuurconferentie in Baltimore, Maryland. Ze zullen samen met Amerikaanse studenten optreden.

De uitnodiging voor dit optreden is een vervolg op het succes van de traditionele Mini Du theatervoorstelling die Surinaamse en Amerikaanse studenten hadden gegeven. Naks is in juli 2011 een samenwerking aangegaan met de Southern Illinois University Edwardsville. De ‘Mini Du’ zal op 1 juni worden opgevoerd tijdens de Triumph in My Song: 18th & 19th Century African Atlantic Culture, History, & Performance Conference op de Universiteit van Maryland in de Verenigde Staten van Amerika.

Het Du-theater, een zang- en dansspel van verenigingen, stamt uit de slaventijd. De groepen bestonden overwegend uit vrije slaven, merendeels vrouwen, onder leiding van rijke vrije vrouwen. Als de slavenmeester toestemming had gegeven, werd op feestdagen zoals Emancipatie en Nieuwjaar, het Du-theater opgevoerd. De vrouwen gingen gekleed in prachtige koto’s met bijbehorende angisa’s. Bij de du-feesten ontbrak de banya-dans niet. De vrouwen slingerden daarbij heen en weer met gevouwen gesteven angisa’s in hun handen. In de Du-voorstellingen werd de slechte behandeling van slaven bezongen.

Een week lang zullen de vier Naks-leden oefenen met hun Amerikaanse collega’s, waarna de voorstelling op 1 juni wordt gehouden. Naks Wan Rutu die zich richt op het onderzoeken, vastleggen en overdragen van de Afro-Surinaamse cultuur, vooral de dans, voelt zich vereerd met de deelname. Lorenzo Simson, Danitia Kalk, Darell Geldorp en Charisa Kalk hopen veel te leren van hun Amerikaanse collega’s en zullen hun kennis overbrengen aan de overige Naks-leden.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May