Moeder van drie kinderen troosteloos door brand woning
20 May 2012, 22:30
foto
Het afgebrande huis van Evelien Galimo te Anjoemaraproject in het grensstadje Albina. (Foto: Isaak Poetisi)


"Ik ben alles kwijt. Al mijn kleren en die van mijn drie kinderen, SRD 5.000, die ik gespaard had, mijn huis en gehele huisraad zijn in de fik gegaan". De 30-jarige Evelien Galimo uit Albina is troosteloos. Als alleenstaande moeder van drie jonge kinderen weet ze niet hoe om te gaan met de benarde en machteloze situatie waarin ze verkeert.

Zij kreeg vrijdagnacht het onheilspellende bericht dat haar woning, die zij met bloed, zweet en vele offers had gebouwd, in de as is gelegd. Starnieuws spreekt de zwaar aangeslagen Galimo in de houten woning van haar moeder, ruim een meter achter haar verwoest huis. "Hoe kan mijn dochter dit overkomen", schreeuwt moeder Carmen Galimo met opgeheven handen naar de hemel. Ze is bezig de verbrande resten van de inboedel van haar dochter bijeen te scharrelen. "Mijn dochter heeft hard gewerkt voor wat ze heeft opgebouwd", jammert moeder Carmen.

Was op een dede oso
"Gelukkig was ik naar die dede oso te Moengotapoe, anders was het erger. "Er zouden misschien doden zijn gevallen, gezien de manier waarop de brand is ontstaan", zegt Galimo. Voor haar geluk besloot ze de drie kinderen onder toezicht achter te laten van haar zwageres, die achterin op het erf woont. Haar tante, die tijdelijk bij haar logeerde, vertrok de dag ervoor. De jongste van 4 en die van 8 jaar wonen bij haar in, terwijl de oudste van 13 in Frans-Guyana verblijft.

Het verloren geld had ze gespaard om haar beschadigde auto te laten repareren. Samen met vijf andere inzittenden ging zij twee maanden terug als bestuurster van haar auto over de kop aan de Oost-Westverbinding.
Haar geld verdient zij als kokkin op de goudvelden. Ondanks het verlies en de verslagenheid, gelooft zij dat God haar in dit geval ook de kracht en wijsheid zal geven om er weer bovenop te komen.

Vermoedt brandstichting
Medio vorig jaar was haar woning al bijna in vlammen opgegaan. De wijze waarop de brand ontstaan in aanmerking genomen, doet vermoeden dat er sprake is van brandstichting. Bij de politie is echter nooit aangifte gedaan. Een buurvrouw, die ook bij deze brand alarm heeft geslagen, schakelde de politie in toen zij omstreeks 2:00 uur vrijdagnacht merkte dat het huis in brand stond. Het onderzoek naar de oorzaak van de brand is nog niet afgerond.

De brandweer van Albina moest met lede ogen toezien, hoe de uitslaande brand de woning in de as legde. Galimo zegt dat ambtenaren van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) attentie hebben betuigd. Het beleid van dit ministerie is tevens gericht op acute hulp voor brandslachtoffers.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May