Gevangenen Honduras geven zich over
19 May 2012, 05:00
foto
Gevangenisbewakers waren terughoudend en probeerden een bloedbad te voorkomen.


Gedetineerden die woensdag de leiding van een gevangenis in Honduras hadden overgenomen, hebben zich overgegeven. De bewakers dreigden het complex in de stad San Pedro Sula te bestormen.

Bij de schermutselingen is een persoon gedood en zijn elf anderen gewond geraakt. Volgens de politie begon het geweld nadat een gevangene werd beschuldigd van verkrachting van twee vrouwen die de inrichting bezochten.
De man en 32 gevangenen, die de wapens opnamen om hem te verdedigen, worden overgebracht naar gevangenissen in andere delen van Honduras. Het verwijderen van de groep was een belangrijk onderdeel van de overeenkomst om de opstand te beëindigen.

"De vrede keerde terug in de strafinrichting nadat de groep was overgebracht naar andere inrichtingen”, zei politiecommandant Abraham Figueroa Tercero.

Tijdbom
Hondurese gevangenissen zijn berucht voor overbevolking. Het land heeft 's werelds hoogste aantal moorden en een enorm bende probleem en worstelt om zijn gevangenen te huisvesten. De bisschop van San Pedro Sula, Romulo Emiliani, die onderhandelde voor een vreedzame oplossing, beschreef de overbevolking als "een tijdbom".

Gevangenisbewakers toonden zich terughoudend en probeerden een invasie te vermijden die vele levens zou kosten. De bisschop zei dat de autoriteiten zich moeten haasten om een nieuwe gevangenis te bouwen in de stad. "We kunnen niet meer wachten, we hebben de limiet bereikt. Hoe lang zullen we deze vreselijke situaties het hoofd moeten bieden?"
Veel levens zijn gered doordat de gevangenen besloten zich over te geven, zei bisschop Emiliani. "Goddank dat de gevangenen zijn overeengekomen zich over te geven, omdat ze bereid waren om elkaar te doden. De politie toonde ook terughoudendheid en de vrede is hersteld."

Tijdens de rellen, zei de gevangenis directeur dat de bewakers het gebouw moesten omringen, maar niet naar binnen moesten gaan om “een bloedbad te vermijden.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May