Bouterse naar Barbados voor Caricom-Mexico summit
19 May 2012, 00:00
foto
President Desi Bouterse en minister Winston Lackin (Buitenlandse Zaken) op een persconferentie in Nickerie.


President Desi Bouterse vertrekt zaterdag naar Barbados voor het bijwonen van de tweede Caricom-Mexico summit' van staatshoofden. De ministers van Buitenlandse Zaken van de regio bereiden deze bijeenkomst voor op zaterdag en zondag. Bouterse, die nu voorzitter is van de Caricom, is intensief betrokken bij deze summit.

Een van de zaken die Suriname aan de orde wil stellen op summit is dat landen niet op basis van hun 'status' toegang moeten hebben tot fondsen. Mexico neemt binnenkort het voorzitterschap van de G-20 over. De geïndustrialiseerde landen geven minder hulp aan landen die beter ontwikkeld zijn. Suriname behoort tot de 'midden inkomens landen' en komt daardoor minder in aanmerking voor fondsen. Dit zei de president op een persconferentie in Nickerie vrijdag.

Onjuist beeld
Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken merkte op dat de statistieken niet een juist beeld geven van het gehele land. Suriname is blij met de status, maar er zijn grote verschillen in ontwikkeling binnen het land. In het binnenland en diverse wijken is er nog sprake van achterstand. Om bepaalde projecten aan te kunnen pakken, wil Suriname een beroep doen op beschikbare fondsen. Maar door de status van het land, zijn deze fondsen in onvoldoende mate toegankelijk.

De Caricom heeft een speciale band ontwikkeld met Mexico. Nu dit land de leiding zal krijgen van de G-20 kunnen bepaalde zaken op deze manier onder de aandacht worden gebracht van de geïndustrialiseerde landen. Maandag wordt de tweede Caricom-Mexico summit gehouden. De eerste conferentie werd in Mexico gehouden in 2010.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May