Donna Summer overleden
17 May 2012, 16:10
foto
Donna Summer


Disco koningin Donna Summer is vanmorgen op 63-jarige leeftijd overleden aan kanker. Haar opwindende liederen zoals Last Dance, Love to Love You Baby en Bad Girl werden het symbool voor een glamoureuze leeftijd van seks, drugs, dans en flitsende kleding.

In een verklaring maakte haar familie bekend dat Summer is overleden en dat zij “in vrede haar buitengewoon leven en blijvende erfenis gedenken.”
De familie schrijft: "Woorden kunnen echt niet uitdrukken hoeveel we jullie gebeden en liefde waarderen voor onze familie in deze moeilijke tijd."

Donna Summer woonde met haar echtgenoot Bruce Sudano in Englewood, Florida. Ze werd bekend in de periode dat disco net aan het ontluiken was. Summer drukte haar stempel in die tijd met een reeks van nummer 1 hits en haar koninklijk uiterlijk.

Zwoele zang
Disco kenmerkte zich meer nog door haar zwoele, seksuele zang - haar slaapkamer gekreun en gezucht - als door de meedogenloze, opzwepende ritmes van de muziek zelf. Love to Love You Baby , met zijn erotisch gekreun, was haar eerste hit en een van de meest schandalige liedjes van het tijdperk van polyester-en platform-hakken.

In tegenstelling tot sommige andere disco-sterren, die verdwenen toen de muziek minder populair werd, was Summer in staat om daarbuiten te groeien en later te komen met pop-rock muziek. Eén van haar grootste hits was in de jaren tachtig: She Works Hard For The Money . Het lied werd een lofzang in de tijd van vrouwenrechten.

Boycot
Kort daarna werd Summer een herboren christen en zag ze de controverse toen ze ervan werd beschuldigd anti-homo opmerkingen te maken over de Aids-epidemie. Ze ontkende de opmerkingen, maar was daarna het doelwit van een boycot.

En zelfs toen de disco uit de mode raakte, bleef Summer een vaste waarde behouden in dansclubs, waar haar liederen eindeloos werden uitgetest en geremixt in de hedendaagse populaire dansnummers.
Summer werd geboren in 1948 in LaDonna Adrian Gaines, Boston. Ze groeide op met gospelmuziek en werd op haar tiende solist in haar kerkkoor.

Debuut
Love to Love You Baby van was haar debuut in de Amerikaanse statistieken. De eerste van 19 nummer 1 dansnummers van 1975 tot 2008. Alleen Madonna overtrof haar. Tijdens het disco tijdperk stond Summer ingebrand op de hitlijsten. Zij was de enige artiest met drie opeenvolgende dubbel-lp's nummer 1 hits, Live and More, Bad Girls en On The Radio . Volgens de Rock and Roll Hall of Fame, waar ze voor dit jaar is genomineerd, was Summer ook de eerste vrouwelijke artiest met vier nummer 1 singles in 13-maanden.

Ze voelde zich nooit comfortabel met de titel Disco Queen. Muzikaal begon ze in 1979 veranderen met Hot Stuff, dat een taaie, rock 'n' roll ritme had. Haar gevarieerde muziek hielp haar Grammy Awards te verdienen in de dans, rock, R & B en inspirerende categorieën. Summer gaf haar laatste album Crayons uit in 2008. Het was haar eerste volledige studioalbum in 17 jaar. Ze was in dat jaar ook te zien op American Idol in een optreden met de top vrouwelijke deelnemers.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May