Rapport lijfstraffen houdt Caribisch Gebied spiegel voor
19 May 2012, 16:00
foto


Het is verboden kinderen op scholen in Suriname te slaan. Ook andere lijfstraffen zijn verboden. Aanbevelingen om dit te verbieden in andere instellingen zijn afgewezen. De Surinaamse regering heeft ministeriële instructies uitgevaardigd die lijfstraffen op school en in penitentiaire inrichtingen verbieden. Er wordt nog gedebatteerd over het verbieden van deze vorm van straffen in zorgcentra. Met de wet op Huiselijk geweld is de regering begonnen lichamelijke straffen in huis tegen te gaan.

In het rapport End Corporal Punishment of Children dat begin deze week is gelanceerd in Kingston, Jamaica, pleiten vooraanstaande Caribische leiders, waaronder ook religieuze leiders, voor een verbod van lijfstraffen van kinderen in hun huis, familie en op alle momenten in hun leven. Het document volgt op aanbevelingen die de VN-secretaris-generaal in 2006 had gedaan in zijn onderzoek 'Geweld tegen kinderen'. De VN-topman adviseerde om alle lichamelijke straffen, wrede en vernederende straffen van kinderen te allen tijde, waar dan ook te verbieden.

Tijdens de Caribische regionale bijeenkomst hebben de religieuze leiders samen met meer dan 50 organisaties van de regio, het verslag voor het verbod en de uitbanning van alle lichamelijke straffen ondersteund. Lijfstraffen als een vorm van discipline is onverenigbaar met de kern van religieuze waarden van respect voor de menselijke waardigheid, rechtvaardigheid en geweldloosheid, stelden ze. Regeringen worden erop gewezen dat ze conform de rechten van de mens, verplicht zijn om kinderen te beschermen tegen alle vormen van lijfstraffen en andere wrede of vernederende straffen. Het rapport geeft ook aan hoe de wetgeving kan worden hervormd om dit streven te bereiken.

Opmerkelijk
Opmerkelijk in het gedetailleerd verslag is dat in geen enkel land of gebied in de Caribische regio lijfstraffen in huis bij wet zijn verboden. Van de 14 onafhankelijke staten en 18 gebieden die zijn opgenomen in het rapport, zijn in 23 lijfstraffen als vonnis door de rechter verboden. In 18 is het als disciplinaire straf in penitentiaire inrichtingen ook verboden. Slechts in drie Caribische staten zijn lichamelijke straffen op school niet toegestaan en in twee andere zijn ze in alle vormen verboden. Er is nog veel werk in de regio, staat in het rapport. In 29 staten en gebieden moet deze vorm van afstraffing worden verboden op hun scholen, in 30 moet dat gebeuren in de zorginstellingen en in 14 in de strafinrichtingen. Negen Caribische staten hebben lijfstraffen als een vonnis voor misdaad nog niet afgeschaft. In 32 staten en gebieden zijn lijfstraffen door ouders nog steeds legitiem.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May