Discipline bij BBS moet terugkeren
16 May 2012, 18:30
foto
Minister Edward Belfort krijgt een pen van interim hoofd van BBS, Darnie Stolk. (Foto: Raoul Lith)


Minister Edward Belfort (Justitie en Politie) zal, als het moet met de harde hand, de discipline en professionaliteit terugbrengen bij de Beveiliging en Bijstandsdienst Suriname (BBS). Bij zijn kennismakingsbezoek heeft de minister de manschappen er op voorbereid dat wie niet mee kan met de transformatie nu al mag uitkijken naar een andere baan.

“Vandaag houdt het op met het gedoogbeleid en heb ik u vooraf gewaarschuwd voor wanneer er maatregelen komen. Het is geen bedreiging maar de maatregelen zullen op u worden toegepast om deze dienst gezond te maken”, zegt Belfort.

Imago slecht
De BBS heeft volgens de minister en ook interim hoofd Darnie Stolk een slecht imago. “Deze dienst wordt minachtend ‘woyo skowtu’ genoemd”, zegt Stolk. Belfort die BBS vanuit zijn vroegere baan kent, zegt dat het te maken heeft met het ondisciplinair gedrag, de verdeeldheid en wanorde binnen de organisatie. Volgens hem is het met deze dienst, sinds het is losgekoppeld van het Korps Politie Suriname (KPS) niet goed gegaan.

De minister somde enkele wantoestanden op die het imago schaden. Hij hekelt het dat de bond wordt gebruikt als middel om ontspoorde en niet-disciplinaire leden te beschermen. “U mag uw bescherming gaan zoeken bij de bond, maar ik zal een rechtlijnig beleid voeren om de organisatie een plaats te geven die deze toekomst.

In de spiegel kijken

Belfort richtte zich persoonlijk tot de manschappen van de BBS. “U hebt allemaal een spiegel thuis. Gaat u daarin kijken. Dat heb ik ook moeten doen omdat ik leiding geef en veranderingen wil hebben. Ik kom uit een korps waar ik discipline heb geleerd. Daar maak ik geen grappen mee omdat het een beter mens van mij heeft gemaakt”, deelde Belfort mee. De bewindsman zegt dat hij niet alleen kritiek wil leveren maar de misstanden van de dienst legio zijn. Zo erg dat er een tweedeling is en er voor een deel ervan een apart gebouw moest worden gehuurd. Ook binnen de leiding is er spanning. Van de leden is volgens Belfort bekend hoe zij zich schuldig maken aan niet-disciplinair gedrag, zoals drank, ongepaste taal en diefstal.

De BBS telt volgens Stolk 205 leden. Er zijn weinig tot zelf geen actieve officieren. De dienst is speciaal opgezet voor het bewaken van overheidsgebouwen, VIP’s en het begeleiden van waarde- en geldtransporten. De vraag naar begeleiden van geldtransporten is toegenomen. Stolk hoopt dat in de komende jaren het aantal manschappen zal worden uitgebreid naar 500.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May