Franse mariniers tevreden met militaire training
16 May 2012, 09:00
foto
Onder toeziend oog van de Franse peletonscommandant schiet een Surinaamse militair het automatische wapen van de buren leeg. (Foto: Edward Troon)


Franse mariniers van het 9e Marine Infanterie Bataljon zijn heel tevreden over hun vijfdaagse training in militaire technieken, zegt de Franse defensie attaché, luitenant-kolonel Thierry Lopez aan Starnieuws. Drieëntwintig mariniers hebben intensief standaard tactische technieken geoefend.

De eerste twee dagen is er met losse flodders geschoten en daarna met scherpe patronen op het schietterrein nabij de Ayoko Kazerne van het Nationaal Leger (NL) in district Para.

Ideaal gelegen
“In Suriname liggen alle faciliteiten bij elkaar. Zo zijn de barakken dicht bij de schietbaan, waardoor in een korte periode intensiever wordt geoefend. De schietbaan ligt midden in de uitgestrekte savanne en de zanderige bodem voorkomt dat kogels terugkaatsen. Hierdoor kunnen wij dichter op onze doelen schieten”, motiveert Lopez de keuze voor Suriname als oefenterrein.

Aan het einde van de laatste oefendag ontvangt NL-hoofdinstructeur Edward Tsai A Woen een plakkaat, met het embleem van het 9e Marine Infanterie Bataljon, van de Franse peletonscommandant. Daarna wisselen de militairen van beide legers hun wapens. De Fransen krijgen de AK-47 van NL in handen om te oefenen.
Tien Surinaamse militairen mogen hetzelfde met de Franse Famas doen. Na een instructieronde van een halfuur wordt met scherpe munitie op doelen geschoten. Nadat beide partijen aan de wapens gewend zijn geraakt, wordt pas goed resultaat geboekt. Franse legereenheden trainen jaarlijks enkele malen in Suriname.

Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May