Vonnis krijgsraad toch nog uitgekomen (update)
15 May 2012, 15:00
foto
Advocaten voor aanvang van de zitting op Boxel, vrijdag. Rechts raadsman van hoofdverdachte Desi Bouterse en zes anderen, Irwin Kanhai. (Foto: Raoul Lith)


De krijgsraad heeft het vonnis vanmiddag toch op schrift gesteld. "Wij hebben zojuist nog contact gehad met de griffie. Ons werd meegedeeld dat de president van de krijgsraad nog bezig is met het vonnis", zei raadsman Irwin Kanhai om 14.00 uur aan Starnieuws. Het vonnis is daarna toch nog uitgekomen.

Kanhai zegt dat hij wil nagaan hoe de krijgsraad de uitspraak die gedaan is vrijdag, verwoordt. "Is het een vonnis, een tussenvonnis of een beschikking?", vraagt Kanhai zich af. Wij moeten weten wat de formele benaming is, om te bepalen of we in beroep zullen gaan", legt hij uit.

De rechtsvraag
De advocaat is benieuwd hoe de krijgsraad juridisch zal aangeven wat de auditeur militair Roy Elgin moet doen. "De taak van de auditeur militair is om te vervolgen. Hoe zal hij nu een rechtsvraag over inmenging moeten beantwoorden. Dat is zijn taak niet", vindt Kanhai. Hij meent dat de krijgsraad met het vonnis "een potje van de zaak heeft gemaakt".

"Als wij hoger beroep zullen aantekenen, hebben wij ook te maken met de waarnemend president van het Hof van Justitie, Cynthia Valstein-Montnor dezelfde persoon is als de president van de krijgsraad. Gaat zij dan een kamer instellen om haar eigen vonnis te beoordelen?", voert Kanhai aan. Nadat hij het vonnis op schrift heeft, zal hij beslissen of beroep zal worden aangetekend.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May